A Balatonnál lesz Európa kulturális fővárosa


Kovács Barna (19éves) - 10 hónapja

2023-ra Veszprém-Balaton környéke nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet. A projekt keretében 50 milliárd forint kormányzati támogatás áll a szervezők rendelkezésére. Ebből valósulnak meg az infrastrukturális fejlesztések, valamint a rendezvénysorozat programjai is. További 40 milliárd forint jut a Veszprémi Főegyházmegyének is, amiből többek között megújulnak majd a veszprémi várban lévő érseki épületegyüttesek, valamint két kápolna, kiállítási teret hoznak létre és zarándokszállást továbbá szállodát alakítanak ki.

1985-ban indította el a projektet az Európai Unió, ekkor Athén volt Európa kulturális fővárosa. A program fő célja, hogy hangsúlyozzák az európai kultúrák gazdagságát és sokszínűségét, elősegítsék az európai polgárok közötti kölcsönös megértést, valamint a közös európai gyökerek, és közös célok tudatosítása. A projekt nagy lehetőség a városok rehabilitációjára, azáltal hogy új lendületet visz a kulturális életükbe, átalakítja az arculatukat, felpezsdíti a kreatív iparágaikat.

„Ez a kezdeményezés kiválóan szemlélteti az EU kulturális sokszínűség iránti elkötelezettségét, valamint azt is, hogy hogyan képes a kultúra összehozni az Európában élő embereket.” –  nyilatkozta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság volt elnöke 2010-ben, a projekt létrejöttének 25. évfordulója alkalmából.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program kormánybiztosa és és Wahab Rita kabinetvezető a Kidsnews-nak elmondta, hogy a Program stratégiai céljai között szerepel többek között a Veszprém és a Bakony-Balaton régió turisztikai vonzerejének növelése, mind a külföldiek, mind a magyarok tekintetében.

„Kulcsfontosságú, hogy az itt élők a sajátjuknak érezzék az EKF címet. Ehhez elengedhetetlen feltétel, hogy ne csak a nézőközönség soraiból élvezzék a rendezvényeket, hanem ötletgazdaként, szervezőként is alakíthassák a programkínálatot. Úgy gondolkodunk, hogy a 2023-as év nem csupán egy egyszeri, nagy attrakcióról kell, hogy szóljon, hanem a helyieket bevonva, hagyományteremtő módon kell kialakítanunk programjainkat, melyek 2023 után is fennmaradnak és hosszútávon is meghatározzák majd a régió kulturális életét.” – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy olyan kezdeményezéseket, fejlesztéseket szeretnének támogatni az EKF keretében, melyek a környezeti és társadalmi fenntarthatóságot erősítik.

„Tervezünk például különböző, a klímaváltozásról, fajok kihalásáról és a környezetszennyezésről szóló workshopok megszervezését is mely bemutatja, hogyan vezethetnek változáshoz akár egyetlen egy ember tettei is. (…) Fontos és igen aktuális kérdés továbbá az is, hogy hogyan tudjuk csökkenteni egy-egy rendezvény környezetterhelését vagy hogyan tudjuk biztosítani annak társadalmi/gazdasági fenntarthatóságát. Ehhez egyértelműen hozzátartoznak a programok zöldítése vagy például a zöld közlekedési lehetőségek minél szélesebb körű használata.” –  mondta a kormánybiztos.

A projekt már idén, 2020-ban elkezdődik, mégpedig egy Filmpiknikkel, melyre szeptember 3-5 között kerül majd sor. Navracsics Tibor elmondta, hogy a Magyar Mozgókép Szemle díjazott alkotásait, és magyar filmkalsszikusokat mutatnak majd be.

Veszprémben a Hangvilla, az Expresszó és a Szentháromság tér ad otthont a filmes rendezvényeknek, Balatonfüreden pedig a Balaton Moziban és a Tagore sétány kivetítőjén élvezhetik a filmeket az érdeklődők. Az eseményről további információkat a www.filmpiknik.hu weboldalon találtok, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program honlapja pedig a következő: www.veszprembalaton2023.hu.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved