A nagy “kaki-ügy” – Hogyan neveljük kiskutyánkat a szobatisztaságra?


Tigirl (16éves) - 10 hónapja

Szinte nincs is nagyobb öröm, mint amikor egy kis babaillatú, pihe-puha szőrgombóc érkezik hozzánk, azonban hamar rájövünk, hogy egy kiskutya is tud bosszúságot okozni: például amikor mindenhová odapiszkít. Hogy ez ne legyen akadálya a békességnek, összeírtunk néhány lépést, amivel könnyebben rászoktathatjuk a csöppséget a szobatisztaságra.

Megfigyelés

Már az első naptól fogva tartsuk szemmel az eb-kezdeményt és figyeljük meg mikor szokott pisilni/kakilni, illetve hogy mit csinál előtte és utána.

A kiskutyák egyébként rendszerszerűen szoktak üríteni (sokszor valami eseményhez kötve), tehát ilyenkor érdemes mindenképp elvinni őket a kijelölt helyre.

Ha pedig sikerül rájönnünk, milyen jelei vannak az ingernek és gyorsan közbelépünk, könnyen megakadályozhatjuk a nem kívánt “aknák” lehelyezését. Mindig jutalmazzuk meg, amikor jó helyen végzi a dolgát, így előbb-utóbb kialakul a szobatisztaság.

Menetrend szerinti etetés

Gondolom nem meglepő, hogy a legtöbb fogyasztó élőlényhez hasonlóan a kölyköket is táplálkozás után szállja meg az ihlet. Ha ki tudunk alakítani egy következetes etetési rendet, a saját dolgunkat könnyítjük meg.

Időben elkapni a baleseteket

Fontos szabály: felesleges és káros úgy büntetni a kicsit, hogy az eset óta akár több óra is eltelt. A kiskutyák is képesek értelmezni, hogy mérgesek vagyunk, de a miértet már nem tudják hozzá kötni, ha csak jóval később szembesülnek a tettükkel.

Ha rajtakapjuk őket, érdemes azonnal cselekedni, és transzportálni őket a kakilásra kijelölt helyre, majd megjutalmazni, ha ott fejezte be a metódust.

A naturalista gazdik megpróbálhatják az “ajándékcsomagot” a kijelölt helyre vinni, hogy a szagok oda legyenek köthetők.

Takarítás

Bizony, ha már egyszer becsúszott egy baleset, el kell tüntetni a nyomokat a későbbi, hasonló incidensek elkerülése végett. Szagtalanítsuk a tett színhelyét, nehogy félreértés történjen, és a kölök abban a hitben végezze el a dolgát, hogy “a múltkor is oda csináltam, akkor jó lesz most is”.

Éjszakázás

Nem szabad elfelejtenünk, hogy egy babához hasonlóan egy 2-4 hónapos kutyus még nem bírja ki az egész éjszakát pisi és kaki nélkül. Próbáljuk meg minél rövidebbre szorítani azt az időt, amit ki kell bírnia, illetve “kinti WC” esetén egy kutyaajtó is a segítségünkre lehet.

Summa summarum: szobatisztaságra nevelni nem könnyű, hiszen rengeteg türelem, következetesség és kitartás kell hozzá. Viszont annál nagyobb lesz majd az öröm, amikor a sok hetes – némely esetben hónapos – munka meghozza gyümölcsét, és egy tiszta lakásban élhetünk egy boldog kutyussal. 🙂

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved