Agatha Christie -Amikor az élet írja a regényt


Darinka (13éves) - 9 hónapja

Ha szereted a krimi könyveket, akkor már biztos hallottál a híres Agatha Christieről. Ha esetleg még nem hallottál róla, itt az ideje, hogy megismerd. Nekem a kedvenc íróm és ha te is szereted azokat a könyveket, amiket nem lehet letenni, mert csavart csavar követ, akkor garantálom te is imádni fogod a könyveit! Délutánonként, amikor a fotelemben ülök és olvasom valamelyik könyvét, akkor úgy érzem én magam is nyomozok Poirottal. Már nem is a kényelmes olvasó székemben ülök, hanem a két világháború közötti Angliában próbálom megfejteni a titkokat, vagy egyszerűen épp teát szürcsölök valamelyik kihallgatásom alatt.

Sokszor már kezdek örülni, hogy előbb találom meg a rejtélyes gyilkost, de valahogy mégis Poirot a híres magánnyomozó ügyesebb nálam! Elképesztő milyen titokzatos légkört teremt az írónő és emellett még a humorát sem veszti el. Könyvei olyanok, mint az élete, rejtélyesek és titokzatosak.

 Az írónő sokszor az életéből merítette a könyveihez az ötletét. Életrajzokat is írt, amikor a közel keleten élt.

Beleült a nagy viktoriánus fürdőkádjába, almát falatozott és gondolkodott a következő regényein. Egy olyan könyvet is írt, amiben a gyilkos a fürdőkádban végzett az áldozatával, hogy onnan jött e az ötlet azt nem tudom, de rengeteg összefüggés van az élete és a regényei között.

 Másik érdekes történet az írónőről, amikor este még jó éjszakát puszit ad a lányának, reggel beül a kocsijába és nyoma veszik a hajnali ködben. Vajon miért hajtott el kocsival mindenki tudta nélkül? 

A férje bejelentette, hogy szeretője van és válni akart. Az írónőt nagyon megviselte a bejelentés és elment egy szállodába álnéven 11 napra. Sok- sok önkéntes kereste napokig, nagyon sokára meg is találták. Az írónő soha se adott magyarázatot az eltűnésére, ezért a történetet sokan nem hitték el, vagy túlzásnak vélték.

Még ma sem lehet tudni pontosan miért tűnt el, csak sejthető, hogy egy kis pihenésre vágyott. “Úti célja ismeretlen” című könyvében megismerheti az olvasó regénybe rejtve az írónő titokzatos eltűnését, találkozhat olyan szereplőkkel, akik a regény kezdetétől fogva gyanúsak……  

Az első könyvét, a  “Titokzatos stylesi eset”-et egy fogadás miatt írta. A testvére megkérdőjelezte írói tehetségét, évekig a kiadóknak sem kellettek a könyvei, de azután fordult a kocka és minden könyvét nagy izgalommal olvasták és vásárolták. Első könyveiben sokszor meg is jelenítette, hogy valakit alul becsülnek.

Szeretnél foszforeszkáló lehelettel találkozni?  Olvasd el a “Kutya se látta” című könyvét, akkor megismerkedsz bizonyos mérgekkel. Agatha a második világháborúban kitanulta a mérgek minden csínnyát-bínnyát! A háborút laboratoriumokban töltötte! Jól jött neki ez tudás regényeihez, a későbbi könyveiben sokszor a gyilkos méreggel végzett áldozatával, például a  “Gyöngyöző cián”, a “Fekete kávé”, a“Tragédia három felvonásban”!

Most kanyarodjunk el egy kicsit a közel keletre, ahol egy ideig a második férjével Sir Max Mallowan-nal élt. Szeretnél egy kis időre el barangolni a közel keleti világba? Ahol minden élet, szín és mulatság? Nagyvárosi piacokon sétálgatni, beszívni a tömjén szagát? Felfedezni Christie társasságában a több száz éve elfeledett sírokat? “A Gyilkosság Mezopotámiában című könyve megismerteti velünk mindezt és találkozunk az elképzelhetetlen gyilkossal, akiről nem gondolná senki, hogy ilyenre képes lenne…. 

hotel szoba, ahol a Agatha Christie, Gyilkosság azorient expresszen c. könyvét írta

Kedved támadna egy kicsit szétnézni, megismerni a világ különböző országait, városait, embereit? Beutazni Egyiptomot, onnan egy kicsit messzebbre nézni egészen a Karib térségig, akkor ajánlhatom a “ Titokzatos kék vonatot”, “ Rejtéj az Antalikon”, “Bagdadba jöttek”, “Halál a níluson” című könyveit, amik elrepítenek minket a világ csodáihoz és szépségeihez. Az olvasó, maga előtt láthatja a külföldi embereket, híres szobrokat, magába szívhatja a gyönyörű tájakat és amiért a legérdemesebb az írónővel utazni, hogy találkozhassunk a soha megunhatatlan Poirottal!

Miss Marple az írónő kedvenc regénybeli karaktere! Nagy kalappal, két nagy kerek kék szemmel, angolos kiejtéssel, tehát kijelenthetjük, hogy igaz idős női Angol karakter.

Az anyukája barátnőiről mintázta az írónő, aki Poirottal ellentétben nem megy el magán detektívnek, helyette otthon kötöget és az unokahúgának mesél a régi szép időkről.

Valahogy mégis a regény összeköti valamelyik családtagján keresztül a gyilkossal és megfejti a rejtéjt, amit egyik rendőr se tudott volna. Sokszor már feltettem magamban a kérdést, hogy, ha annyira szereti Miss Marplet, akkor miért nem ő szerepel a legtöbb könyvében és miért Poirot? Akit az írónő elmondása szerint nem szeretett! Aki olvassa a könyveit, az szép lassan megérti, hogy miért szerette jobban Miss Marplet, de azt hiszem én már a saját kérdésemre soha sem kapom meg a választ….

 Hogyan tudott az írónő 86 éves koráig, több mint 160 izgalmas könyvet írni és még ennél is sokkal több novellát?-teszik fel sokan a kérdést.

A válasz nem is olyan nehéz, ha egy kicsit utána olvasunk Christie személyiségének, mivel Poirot is mindig ebből indul ki egy bűntett nyomozása alatt! Christie-nek nagyon erős karaktere volt, ha valamit elhatározott, azt meg is valósította! Sohase unatkozott, bárhol járt-kelt bele képzelte a gyilkosság helyszínét és ha jónak találta másnap neki kezdett a könyvnek!

Volt olyan is, hogy egy hétvége alatt megírt egy regényt!

Én hálás vagyok neki, hogy ennyi könyvet írt, mert sohase tudom megunni a regényeit, mindig szeretettel és izgalommal olvasom azokat. Remélem, ha még eddig nem olvastál egy könyvet sem az írónőtől kedvet kaptál egy krimi olvasásához!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved