Augusztus 1. – néhány érdekesség a ma születésnapos forintról


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

1946. augusztus 1.-én a forintot másodszorra vezették be Magyarországon. Az első hazai forint Károly Róbert nevéhez fűződik, aki az 1320-as évek elején honosította meg Magyarországon az aranypénzt, a forintot, a fiorino d’orot – a középkor leghíresebb aranyérméjét – utánozva. Az első magyar forint súlyában, finomságában, sőt megjelenésében és értékében is szinte azonos volt a mintaként szolgáló firenzei arannyal.

Második alkalmat a második világháború utáni – és azóta is legként nyilvántartott – hazai hiperinfláció megállításának igénye szolgáltatta.

A forint-pengő váltásakor a forint kibocsátása négyszázezerquadrillió pengőt ért  – ez egy darab négyes után leírt 29 nullát (4-szer 10 a 29. hatványont) jelent. Vagyis egy addig kibocsátott pengő összesen 0,01 fillért (a forint váltópénze) ért.

Napjainkban az e-pénz használata mellett is 4.1 milliárd forintbankjegyet és több mint 6.7 milliárd érmét használunk, vagyis minden hazai lakosra 24 bankjegy és 200 érme jut átlagosan.

Amit ha egymásra pakolnánk, akkor egy 6,3 km magas tornyot kapnánk, és a szállításához kétezer kamionra lenne szükségünk.

Természtesen a pénz használódik, amelyeket a hitelintézetek, a pénzfeldolgozó szervezetek és a Magyar Posta Zrt. is folyamatosan ellenőrizni köteles. Ha egy papírpénzt forgalomképtelennek minősítenek, akkor azt bevonják és szó szerint elégetik. Pontosabban először 2×5 mm-es csíkokká zúzza a megsemmisítő gép, majd az így kapott pénzpépet 5x10x5 centis kockává préselik. Az úgynevezett bankjegybriketteket rászorulóknak adják, hogy a magas fűtési értékkel is rendelkező pénzkockákkal tüzeljenek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved