Augusztus 10. – oroszlánok világnapja


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

2013. óta minden év augusztus 10-én ünnepeljük az Oroszlánok Világnapját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a fenséges és pótolhatatlan csúcsragadozók szorult helyzetére és védelmük fontosságára. A második legnagyobb termetű macskaféle kilátásai sajnos sokat romlottak az utóbbi évtizedekben: bő egy évszázada még 200 ezer egyede élt Afrika-szerte, mára azonban mindössze alig tizedannyi maradt fenn belőle egykori élőhelyének kevesebb mint 5 százalékán a zsákmányállatok megfogyatkozása, és az ember-állat konfliktusok következtében, valamint az élőhely-degradáció miatt.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalás fenyegette fajokat tartalmazó vörös listája a veszélyeztetett kategóriába sorolja az oroszlánokat, de egyre több témával foglalkozó természetvédelmi szakember sürgeti, hogy a besorolást a „kihalás veszélye fenyegeti” szintre emeljék.

Az afrikai nagymacskák állománya csak négy kiemelten magas szintű természetvédelemmel rendelkező országban, Dél-Afrikában, Botswanában, Namíbiában és Zimbabwében növekszik, itt körbekerített vadvédelmi területeken élnek az állatok.

A természetvédők szerint a szervezett és jól finanszírozott vadrezervátumok kiemelkedően fontos szerepet játszhatnak többek között az oroszlánok megmentésében is. Itthon a Debreceni Állatkert az afrikainál is ritkább ázsiai oroszlánnak ad otthont az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében.

Ez az alfaj a XIX. századig a Közel-Kelettől egészen India középső részéig előfordult, ma azonban kizárólag az indiai Gir Nemzeti Parkban és környékén található meg, 674-re becsült egyedszáma pedig csak az utóbbi évtizedben indult növekedésnek a helyi fajmegőrzési törekvések révén. Nemcsak a természetben, hanem állatkertekben is igen ritka; hazánkban csak itt és a Fővárosi Állat- és Növénykertben találkozhatunk vele

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Debreceni Állatkert a látogatóknak és oroszlánjának, Kamalnak egyaránt az alkalomhoz méltó programmal szeretne kedveskedni: 13:00-tól interaktív beszélgetés keretében mesélnek az oroszlánok életmódjáról, természetvédelmi helyzetéről és gondozásáról, 14:00-tól pedig ünnepi látványetetést tartanak majd.

2017 Kidsnews | All rights reserved