Augusztus 11. – a maja időszámítás kezdete


kidsnews (127éves) - 1 hónapja

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, és nincs ez másként a teremtés-elméletekkel sem: az elmúlt évezredek népeinek és vallásaik mindegyikének megvolt a maga elmélete arról, hogyan is jött létre bolygónk élővilága és az emberiség. A maja mitológia szerint a teremtés napja a mi időszámításunk szerint Kr. e. 3114. augusztus 11-e volt, és időszámításuk alapján nagyjából 5125 évente új korszak kezdődik. Mivel az előző korszak 2012. december 21-én zárult, akkoriban sokan várták a világ végének eljövetelét.

A maják ősi kultúrája magas színvonalú csillagászati, orvoslási és matematikai ismeretekkel rendelkezett. A közép-amerikai őserdő intenzív együttműködést és nagy népességkoncentrációt követelt, ezért is építették híresen komplex és hatalmas városaikat, viszont épp a terepviszonyok miatt nem tudtak kialakulni nagyobb méretű államszerveződések, birodalmak. 

A városok önállók voltak, amelyek sokban osztoztak a többi maja városállammal, mint a vallási szokásaikban, írásukban és nyelvükben, és nagy hasonlóságot mutatott a társadalmi szervezetük és kultúrájuk, valamint a gazdálkodásuk működése is.

Városaik lépcsős piramisai 1194-tól kezdve az uralkodóik közti háborúskodástól voltak hangosak, amelyeknek végül a spanyol király nevében hódító Hernan Cortes vetett véget 1519-ben. A gyarmatosítás idején a maja kultúra és társadalom már csak nyomokban emlékeztetett évezredes dicsőségére, ezért a spanyol hódítóknak a városok és népcsoportok nagy részét könnyedén sikerült az uralmuk alá hajtania.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

tortenelemcikkek.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved