Augusztus 12. – húsz éve merült el az „elsüllyeszthetetlen” orosz tengeralattjáró


kidsnews (127éves) - 1 hónapja

A gyakorlat során a Kurszknak  két vaklövést követően azt kellett szimulálnia, hogy elsüllyed és a tengerfenékén várja a mentőkompot. A gyakorlat közben 100-150 méteres mélységben következett be az első robbanás, amelyet a hivatalos vizsgálat alapján valószínűleg egy torpedó hibás rögzítése vagy szabálytalan elindítása okozott. Egy mások teória szerint a torpedórakéták indításához használt hidrogén-peroxid (HTP) valami hiba folytán beszivárgott az üzemanyag-szállító vezetékből  a vakbomba burkán belülre, és ott fémrészekkel érintkezett, ami robbanást idézett elő. Nem egészen két perccel később a tűz berobbantotta a többi robottorpedó tölteteit is, ami akkora detonációt okozott, hogy az északi országok összes földrengés érzékelő műszere érzékelte.

A szomszédos államok kérdéseire az oroszok tagadták, hogy tudnának bármilyen szokatlan  eseményről,  ami a mért adatokat okozhatta.

Jelentések alapján az oroszok valóban csak a robbanás után 12 órával fújtak riadót a Kurszk eltűnése miatt, és ez csak egy volt a szakmai kudarcok és kommunikációs hibák sorozatából, melyek a Kurszk elsüllyedését és mentését kísérték.

Az orosz közvéleményt is csak 36 órával később tájékoztatták, és számos részlet még ma sem tisztázott. A 25 évre titkosított vizsgálati anyagok miatt a szerencsétlenség kiváló táptalajt adott összeesküvés elméleteknek is, és többek között újabb bizonyítéka volt annak, hogy a Putyin vezette Oroszország továbbra is előszeretettel tart vissza információkat akár saját népétől, akár a nemzetközi közvéleménytől.  

A Putyin PR katasztrófájaként is emlegetett eset után menesztették az Északi Flotta szinte teljes vezetését és az orosz haditengerészet több magas rangú főtisztjét is, bár a hivatalos indoklások szerint nem a Kurszk tragédiájával összefüggésben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved