augusztus 13.- megépül a vasfüggöny jelképe, a berlini fal


kidsnews (127éves) - 1 éve

Európa hidegháború alatti kettéosztottságának későbbi szimbólumát, a berlini falat a Német Demokratikus Köztársaság vezetőinek 1961-es döntése alapján kezdték építeni. A fal célja az volt, hogy megakadályozza a keletnémet állampolgárok tömeges Nyugat-Berlinbe menekülését. A második világháború végétől addig becslések szerint 1,5-3 millió emigráns hagyta el az NDK-t, csak Nyugat-Berlin amerikaiak felügyelte területére 207 ezren menekültek át.

59 évvel ezelőtt 500 tonna szögesdrót felhasználásával meghúzták a későbbiekben 45 ezer betonelemből 155 kilométer hosszúra és 3,5 méter magasra épített fal nyomvonalát.

17. Juni 1953 Aufstand im Sowjet-Sektor von Berlin

Az építmény az NDK ideológiája szerint „antifasiszta védőgát”, míg a nyugat-berliniek szerint „egy új koncentrációs tábor külső fala” volt, amely sok német családot szakított ketté, és olyan pszichés terhet jelentett a helyieknek, hogy a mellette lakók között bizonyítottan többen voltak alkoholisták és depressziósak.

Sokat elárul a rendszerről, hogy a fal megépülése után Nyugat-Berlinbe irányuló szökési kísérletek megakadályozásáért a határőrök esetenként 100-200 keletnémet márka jutalmat és 3-6 nap szabadságot kaphattak. Ismereteink szerint kb. 5000 keletnémet próbálta meg, és legalább 136-an vesztették életüket a szökési kísérletek során.

Az utolsó előtti próbálkozót, az akkor 20 éves Chris Gueffroyt 1989. február 6-án lelövő határőr is 150 keletnémet márka jutalmat kapott (ez nagyságrendileg kétnapi magyar átlagfizetésnek felelt meg).

A fal utolsó halálos áldozata Winfried Freudemberg lett, aki saját készítésű hőlégballonjával Nyugat-Berlin területére zuhant 1989. március 8-án. A Kelet- és Nyugat-Németország közti határt alig fél évvel később, 1989. november 9-én nyitották meg.

A fal fennállása alatt keleti kollégáikkal szemben a nyugatnémet hatóságoknak egyszer sem kellett közbeavatkozniuk, hogy bárkit visszatartsanak a keletre szökéstől, mivel az idők folyamán nem akadt egy nyugat-berlini sem, aki a fal szocialista oldalán szerette volna eltölteni élete hátralevő részét.

Az ikonikus építmény 1991 novemberében, a Berlin és Brandenburg határán fekvő műszaki zár felszámolásával szűnt meg végérvényesen.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved