Augusztus 14. – barlangászok világnapja


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

 „A barlangászat (barlangjárás) szabadidős, sport- és tudományos tevékenység, amelyet a barlangokban a barlangászok végeznek.” – áll a wikipédia témával foglalkozó oldalán. Habár mára sport és szabadidős foglalatosságá „nemesült”,  valójában az emberiség történetével egyidős ősi tevékenység, hiszen ezek a földalatti képződmények nyújtottak menedéket, szolgáltak kultikus vallási helyszínként és közösségi térként az ősembereknek.

A modernkori történelemben is előfordult, hogy az őskorihoz hasonló életbevágó szerepet kaptak a barlangok és barlangászok. A huszadik századi világháborúkban a partizán hadviselés csupán egy apró részlete volt a nagy képnek,

de jónéhány európai országban (a második világháborúban francia, jugoszláv és szovjet területeken működő ellenállási mozgalmak jelentős eredményeket értek el a német megszállás idején. A túlerővel szembeni harcban a terepviszonyok és a barlangok ismerete kulcsfontosságú volt, így a helyi barlangászok hozzájárulhattak közösségük sikeres túléléséhez.

Az egyik legismertebb partizán barlang az ukrajnai Odessza város alatti katakomba rendszer, amelynek 2500-3000 km-es (!) hosszáról még mindig csak becsléseink vannak,  ugyanis máig nem sikerült teljes egészében feltárni a három szintes barlang, bánya- és pincerendszert.

A Fekete-tengeri hullámok és Odessza katakombáiban című regényekben részletesen olvashatunk a partizán-, szovjet ügynök- és ukrán ellenállócsoportok mindennapjairól, akik a megszálló német és román csapatok életét keserítették meg földből előbújó, majd eltűnő harcmodorukkal.

Akcióikban telefonvonalakat vágtak el, német tüzérségi létesítményeket semmisítettek meg, bombákat helyeztek el, amelyeket búvóhelyeikről robbantottak fel, és kiszámíthatatlan tevekénységükkel nemcsak lefoglalták és akadályozták, de nagymértékben demoralizálták is a megszálló csapatokat.

A barlangász vénával megáldott élelmes helyiek később is nagy hasznát vették a  a katakombáknak, ugyanis a szocialista Szovjetunió hiánygazdaságában a barlangrendszerben virágzó feketepiac működött, ahol csempészek, bűnözők és kereskedők viszonylag zavartalanul tárolhatták és adhatták-vehették illegális áruikat.

A barlangok napjainkra sokkal kevésbé regényes okokból vonzók a számunkra, azonban a barlangkutatás fontos szakterülete a szpeleológiának, vagyis a barlangtannak, mivel a barlangok feltárásával például rengeteg földtörténeti, őslénytani, régészeti, vízügyi ismeret szerezhető meg.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

hadtortenet.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved