Augusztus 15. – félmillió boomer a mainstreammel szemben, megnyitotta kapuit a fesztiválok fesztiválja


kidsnews (127éves) - 1 hónapja

Korunk decens nagypapái és nagymamái is voltak fiatalok, és Woodstock fesztivállal foglalkozó archívumokban látható felvételek alapján bizony nem voltak jobbak, mint a ma általuk oly lelkesen savazott fiatalok. A boomerek a 1969. augusztus 15-én nyitó Woodstock Music and Art Fairre (woodstocki zenei és művészeti vásár) az eső és a sár ellenére is félmillió körüli számban látogattak el a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből.

A háború ellenzői és a hippik legalább annyian képviseltették magukat, mint az elitista fehér felső és középosztály szépreményű ifjai.

A napjaink virágzó fesztiválkultúrájának kiindulópontjaként számontartott háromnapos rendezvény minden volt, csak szervezett nem. A tervezett ötvenezres nézőszámot messze túllépték, miközben a 18 dolláros belépődíjat becsületkasszaként kezelték, ugyanis kerítés, és megfelelő mennyiségű belépőkapu híján a kilátogatóknak elég volt csak letelepedni a hatalmas mezőgazdasági területen.

Az egyébként 250 hektáros szántóföldön félmillió emberre hatszáz mobilvécé jutott, nem volt elég víz és étel. Viszont volt szeretet és békevágy, így a fesztiválozók minden problémát mikroszinten menedzseltek, és a rendezvény ideje alatt nem történt semmilyen számottevő incidens, viszont olyan mértékű volt a drogfogyasztás, hogy az egészségügyi sátorban ellátott 5162 főből 797 volt drog probléma, amiből kettő végzetes is lett.

A New Yorktól két órányira megrendezett háromnapos eseményen összesen 32 együttes és szólóénekes lépett fel, köztük a The Who, a Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, Janis Joplin és Joan Baez. Az előadók gázsija összesen 200 ezer dollárra rúgott.

A szervezők a siker ellenére is a csőd szélére kerültek, és az adósságspirálból közel egy évtizeddel később sikerült csak kikeveredniük, a fesztiválról szóló film sikerei után kapott jogdíjakkal.

Ennek ellenére a New York megyei Bethelben megtartott háromnapos koncert sorozat minden hiba, probléma, csőd és malőr ellenére történelmi jelentőségű esemény lett, amely az mellett, hogy a békéről és együtt élésről szóló üzenetével útjára indította a fesztiválokat, a fiatalok másként gondolkodó új nemzedékének demonstrációja lett, amely elvitathatatlanul sokat tett a kisebbségek és a nők jogaiért.

 „ Mert Woodstock egy gyönyörű utópia volt, az amerikai álom újraálmodása” – Sebők János

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved