Augusztus 16. – a hontalan állatok világnapja; Hollandia már kóborállat-mentes


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Az amerikai ISAR (International Society for Animal Rights) szervezet kezdeményezésére 1992 óta tartjuk a Hontalan Állatok Világnapját, a világnappal felhívva a figyelmet az otthon és gazda nélküli állatokra, valamint a saját felelősségünkre, ami a háziasítással jár.

Mindenki ismeri a Kisherceg ikonikus mondatát:

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél”.

Antoine de Saint-Exupéry arra próbálta már akkor is felhívni a figyelmet, amely még sajnos máig nem természetes minden embertársunk számára.

Döbbenetes, de a WHO (Egészségügyi Világszervezet) becslése szerint nagyságrendileg csak kutyából 200 millió él gazdátlanul világszerte.

Az egyetlen ország, ahol nincsenek kóbor ebek, Hollandia, akik állatbarát nemzetként az elmúlt években elképesztő erőfeszítéseket tesznek, hogy országukban nem csak a két, de a négylábú őslakosok is jól érezzék magukat.

Az első és legfontosabb lépés az volt, hogy ingyenessé tették az állatok ivartalanítását, és az állatorvosi rendelők a hét egy napján ingyenesen állnak a kis páciensek rendelkezésére.

Emellett az itthon is bevezetett mikrochipes rendszerben gondosan regisztrálják az állatot az összes egészségügyi adatával együtt. Fontos momentum, hogy az állatok elhagyása, otthagyása akár 3 év börtönbüntetéssel is büntethető a hollandoknál, és az állatellenes bűncselekmények felderítésére pár éve külön állatrendőrséget hoztak létre.

A jogi keretek után már „csak”  a menhelyen élő közel egymillió házőrzővel kellett valamit kezdeni, amire a holland kormány egy központi örökbefogadási programot indított. A CNVR (Collect, Neuter, Vaccinate and Return) programnak köszönhetően a hollandok 90 százalékának menhelyről örökbefogadott kutyusa van, akikkel közösen élvezhetik a mindennapokat, miután az országban minden kávézó, étterem, pláza és közösségi tér kutyabarát, így nem csoda, hogy majd minden holland biciklin látunk kis kosaraikban utazó négylábúkat.

Ha lehetőséged van bármilyen formában segíteni a kóbor, vagy hátrányos, esetleg bántalmazott  helyzetben lévő állatokon, ne habozz!  Lehetsz menhelyi önkéntes, gyűjthetsz ételt a befogott, megunt állatoknak vagy akár hirdetheted a felelős állattartás alapelveit környezetedben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

dutchreview.com.

2017 Kidsnews | All rights reserved