Augusztus 17. – Törökország történetének egyik legsúlyosabb földrengése


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

A szeizmikus törésvonalak behálózzák a Földet, amelyek mentén az elmozduló kőzetblokkok időről időre földrengést okoznak. A földmozgásokat pedig egyre nagyobb biztonsággal jelzik előre a geológusok, helyesebben a szeizmológusok, de pontos rengési időpontok megjóslása a mai tudásunkkal nem lehetséges. Olyannyira, hogy nem ritka ha évtizedes esetleg évszázados „pontossággal” tudják csak megadni a földrengés várható időpontját.

Nem volt ez másként az 1999-es Izmit környéki rengésekkel sem, ahol egy nagyméretű rengés bekövetkeztének valószínűségére svájci szakemberek már 1997-ben figyelmeztettek a Journal of Geophysical Research-ben megjelent publikációjukban. GPS adatokból kiszámolták, hogy Északnyugat-Anatólia 20 mm/év feletti sebességgel mozog Isztambulhoz (azaz az európai kontinenshez) képest, miközben az Izmiti-öböl térségében ugyanez csak 4 mm/év, ami alapján biztosra vehető egy katasztrófa bekövetkezése.  A Török Tudományos és Technikai Kutatások Bizottságának munkatársai közzé is tették az információkat tudományos anyagaikban.

Az egy évszázadon belül várható rengés nem hozta lázba az ország vezetőit, még úgy sem, ha a tudósok becslése az epicentrumot és a nagyságot illetően az időpontnál lényegesen pontosabb volt.

Amerikai szeizmológusok a földrengés előtt 44 perccel  lassú elmozdulást mutattak ki a kéreglemez alsó határán a térségben. Vajon a hasonló veszélyzónákban, a várható krízishelyzetekre felkészült szervekkel és megfelelő lakossági tájékoztatással, jól kidolgozott és begyakorolt folyamatokkal 44 perc elég lenne  az evakuálásra? 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

matud.iif.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved