Augusztus 18. – hat év fegyház a jezsuita papnak


kidsnews (127éves) - 1 hónapja

Kerkai Jenő jezsuita szerzetes nagytudású, külföldön tanult fiatal pap volt, aki a világháborúk közti időszakban hazatérve igyekezett a megszerzett tudását a jó érdekébe állítani, és felismerte és megszervezete azt, ami előtte és utána senkinek sem sikerült, de kiemelkedő teljesítményéért jutalom helyett bebörtönözték, és szabadulása után segédmunkásként élt (túl), folyamatos megfigyelés alatt. De kezdjük a történetét az elején.

Hogyan lesz egy Innsbruckban végzett teológiatanár először népmisszionárius, majd börtöntöltelék és végül segédmunkás?

Kerkai tanulmányai befejezésével 1935-ben tért haza, és kutatni kezdte a vidéki agrárium elmaradott társadalmi viszonyait.

Hamar rájött, hogy a problémák leírása helyett nagyobb szükség lenne arra, hogy valaki tegyen ellenük.

Ezért két társával a szegedi jezsuita nyaralóban elindított egy agrárifjúsági szervezetet, a KALOT-ot (Katolikus Agrárifjúsági Legényegyesületek Országos Testülete) amely saját újságot és szaklapokat adott ki, népi színjátékokkal, kész alkalmi műsorösszeállításokkal látta el a falvakat, könyveket adott ki, agrár témákban népfőiskolát szervezett. Felpezsdítették a vidék kulturális életét, és edukálták a parasztságot olyan alapvető kérdésekben, mint a földművelés.

 Kerkaiék emberfeletti munkájának köszönhetően a vidéki, szegény parasztság művelődött, fejlődött.  A szerveződő mozgalmat persze nem nézték jó szemmel a nagybirtok-rendszer haszonélvezői, és azzal vádolták, hogy

„kommunizmussal mételyezi a falut”.

A második világháború elterelte a figyelmet Kerkai népfőiskoláiról, de ő a háború borzalmai  között is mindent megtett, hogy életben tartsa az agrár mozgalmat. Erőfeszítéseit siker koronázta,  és még a szovjet megszállók is engedélyezték a népfőiskolákat és a mozgalmat.  A háború után aztán Rajk László belügyminiszter betiltotta azokat, és ezzel politizálásra kényszerítette a végsőkig harcolni kész papot.

Kerkai az utolsó szabad választásokon arra bíztatta a mozgalom korábbi tagságát,  hogy a Demokratikus Néppártot támogassák, amely a hírhedt, kommunisták által elcsalt kékcédulás választásokon végül a legnagyobb ellenzéki párt lett. 

Az önmagukat győztesként kihozó kommunisták megértették, hogy Kerkai Jenő veszélyes a hatalmukra, ezért koholt vádak alapján 1949. augusztus 18-án hat év , majd 1951-ben újabb koholt vádak alapján további 4 év fegyházra ítélték.

Az ÁVH által irányított váci fegyházba szállították, ahol rendszeresen kínozták és verték, majd 1956-ban egy időre kiszabadult, hogy aztán fél év múlva újra behívják Márianosztrára, hátralevő büntetésének letöltésére. 1959-es szabadulását követően segédmunkásként, favágóként, kertészként dolgozott a börtönévek alatt félig megvakult és beteges pap, de még ezután sem tört meg egészen, tanulmányokat írt, sőt még Kádár Jánosnak is küldött egy indítványt a vidéki élet javítását célozva, érdemi visszhang nélkül. Élete utolsó éveiben  a pannonhalmi papi szociális otthonban lelt menedékre.

Ha ellátogatsz a Pannonhalmi Apátságba, a temető egyik betonfejfáján megtalálod a feliratot: Kerkai Jenő S. J. 1904–1970.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

jezsuita.hu; kife.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved