Augusztus 21. – az 1968-as prágai tavasz augusztusi végjátéka, II. rész


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

A szovjet Vörös Hadsereg a Varsói Szerződés tagállamainak hadseregeivel közösen éjfél előtt egy órával lépte át a Csehszlovák határt, egyes források szerint négyszázezer, mások szerint félmillió katonával, közel 1000 repülőgép támogatásával, a szárazföldön pedig 6300, míg más források szerint 7500 tank kíséretében.  Történészek szerint azért nem ütköztek szinte semmilyen ellenállásba, mert a 56-os magyar példán okulva a csehszlovák vezetőkben fel sem merült ennek megkísérlése. Árnyalja a képet, hogy Pjotr Seleszt, az akkori ukrán pártszervezet vezetőjének visszaemlékezései szerint a szovjetek katonai vezetője, Grecsko marsall egy rövid telefonhívásban jelezte az offenzívát Martin Dzúr csehszlovák honvédelmi miniszternek:

„Ha csak egyetlen katonátok rálő a bevonuló csapatokra, felkötünk téged a legelső póznára!” – hangzott el a telefonban Pjotr Seleszt szerint.

Nem mintha ésszerű lett volna a térségben jelentős katonai ellenállást feltételezni, hiszen a szocialista blokk egyetlen tagjának sem volt az oroszoktól független hadserege.

Ekkoriban a nemzeti hadseregek vezető tisztjeit a szovjetek közelről szemmel tartották, és kulcspozíciókba eleve csak ellenőrzött orosz vagy oroszbarát káderek ülhettek.

A lakosság pedig hiába szervezett általános sztrájkot tiltakozása jeleként, érdemi módon nem szólhatott bele a sorsába.

Alexander Dubčeket az oroszok durván elhurcolták, és csak egy hónappal később került elő, amikor sírva kérte az ország lakosságát, hogy nyugodjon bele a helyzetbe. Ezt követően a bársonyos forradalomig tilos volt kiejteni a nevét, kiretusálták a hivatalos fotókról és rendőri megfigyelés alatt állt.

A nyugati államok vezetői pedig az 1956-os magyarországi eseményekhez hasonlóan nem vállaltak kockázatot a csehszlovákokért sem. Habár az ENSZ napirendre tűzte az ügyet, nem lettek következményei, és a szuperhatalmi kapcsolatok megromlásának veszélye nem tartotta érdemben vissza az oroszokat.

A felek lényegében belenyugodtak már abba, hogy a Szovjetunió szabadon cselekszik a befolyási övezetében, akár az érintett ország népének ellenében is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved