Augusztus 23. – két nagyhatalom megosztozik Európán


kidsnews (127éves) - 11 hónapja

1939. augusztus 23-án Moszkvában Vjacseszlav Molotov szovjet külügyi népbiztos és Joachim von Ribbentrop német külügyminiszter Sztálin jelenlétében aláírta a Molotov-Ribbentrop-paktumot, amely hét nyilvános megnemtámadási pontja mellett szovjet és német érdekszférákra osztotta fel Kelet-Európát.

Az aláírt dokumentum azonnal életbe lépett, és a II. világháború alatti és utáni területi osztozkodás alapját is ez adta később.

Érdekesség, hogy bár az addig ismeretlen titkos záradék már a világháború után közvetlenül nyilvánosságra került a nürnbergi perek során, a Szovjetúnió csak 1989-ben ismerte el a létezését, és így a közvélemény hazánkban is csak a rendszerváltás idején értesült a Sztálin és Hitler közötti területi osztozkozásról.

A Molotov-Ribbentrop-paktum általános megdöbbenést okozott világszerte, mivel a náci Németország és a kommunista Szovjetunió eszméi a felszínen nagyon különbözőek voltak.

A világpolitikai tendenciák ismeretében nem volt annyira meglepő fordulat, a két vezetőnek nem állt érdekében egymás ellen harcolni abban az időben. A paktum azonban a közvélemény és a struccpolitikára hajló politikusok előtt is egyértelművé tette Hitler szándékait, és a kommunista ellenes propaganda kezébe is új fegyvert adott.

A megállapodással az utolsó akadály is elhárult a hitleri agresszió elől, ami nem is váratott magára, mivel a hitleri Németország egy héttel később, szeptember 1-én provokációra hivatkozva megtámadta Lengyelországot, elindítva a globális tébolyt, ami II. világháború címen írta be magát a történelemkönyvekbe.

A 81 évvel ezelőtti esemény miatt augusztus 23-án tartják a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját, emlékezve arra a 17 millió körüli áldozatra, akik Hitler antiszemita és nacionalista politikájának estek áldozatul és arra a kb. 23 millióra, akik Sztálin paranoiás politikai tisztogatásaiban tűntek el a föld színéről.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

rubicon,hu;demokrata.hu;mti;

2017 Kidsnews | All rights reserved