Augusztus 24 – kizárják a Plútót a bolygók köréből


kidsnews (127éves) - 1 éve

Különös módon a csillagászok egészen a 2006. augusztus 24-én tartott Nemzetközi Csillagászati Unió konferenciáig nem határozták meg konkrétan mit tekintünk bolygónak, mert sokáig adata magát a tudományágban, hogy nagyobb égitestek, amelyek központjában – a nagyobb tömeg révén- elindulhatnak a fúziós folyamatok, amely energiával saját fénykibocsátásuk van. Ezzel a szokásjoggal azonban nem határozódott meg, hogy pontosan mekkora méretű csillag tekinthető bolygónak?

A probléma megoldására a Nemzetközi Csillagászati Unió Mike Brown kezdeményezésére szavazással határozta meg azt a három kritériumot, ami alapján bolygóról beszélhetünk:

1.,

A Nap, vagyis központi csillag körül keringő égitest

2.,

Nagyjából gömb alakba kell formálódnia, hivatalosan megfogalmazva: megfelelően nagy tömegűnek kell lennie ahhoz, hogy kialakuljon a hidrosztatikai egyensúly.

3.,

Letakarította a pályáját.

Az új szabályok alapján azzal kellett szembesülnie a csillagászoknak és a világnak, hogy a Plútó sem teljesíti a megállapított kritériumokat, mivel a pályája eleve a Kuiper-öv aszteroida mezőn belül található több másik kétes besorolású égitesttel együtt, plusz gravitációs viszonyban (rezonanciában) van a Naprendszer legkülső “igazi” bolygójával, a Neptunusszal.

Ezért a Nemzetközi Csillagászati Szövetség (International Astronomical Union, alias IAU) 26. prágai kongresszusán döntés született a Plútó bolygó törpévé minősítéséről, és az új keresztségben  134340-as számú aszteroida jelölést kapta, amellyel a csillagászok sosem tapasztalt ellenséges újságcikk cunamit zúdítottak a nyakukba, amelynek egyik legfőbb oka, hogy az angol nyelvben a törpebolygónak nincs megfelelője, vagyis a bolygókon és holdakon kívül minden égitest aszteroidáknak hívott óriáscsoportba tartozik.

Plútó minősítése még napjainkban is parázs vitákra ad okot, mivel a Plútó nagymértékben eltér a többi, általunk ismert naprendszerbeli testtől.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

utazoplanetarium.com

2017 Kidsnews | All rights reserved