Augusztus 26. – száz éve szavazhatnak a nők az ígéret földjén


kidsnews (127éves) - 1 hónapja

1920. augusztus 26-án elfogadta a kongresszus az amerikai alkotmány 19. kiegészítését, ami szavazati jogot biztosított a nőknek az Egyesült Államok teljes területén. Ezt megelőzően az akkori 48 tagállamból már 15-ben volt szavazati joga a nőknek.

Elsőként a 19. század utolsó harmadában, a ma is „egyenlőség államának” becézett Wyomingban kaptak a férfiakkal azonos jogokat a nők, pl. a női tanítóknak egyenlő bérezést, és saját, a férjüktől független tulajdonjogokat is biztosítottak a nőknek.

Tettüket nem csupán az emancipáció fontosságának felismerése motiválta, valójában nagyon is önös érdekek vezették a haladó tettre a honatyákat.

 Wyomingban ekkor ugyanis hatszor annyi férfi élt mint nő, és a jogalkotó politikusok az új törvénnyel kívánták vonzóvá tenni államukat a nők tömegei számára. A példa aztán ragadósnak bizonyult, mert fokozatosan egyre több amerikai állam adott a nöknek is szavazati jogot, míg 1920-ban az egész Egyesült Államokban azonos szavazati jogot kaptak a gyengébbik nem képviselői.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved