Augusztus 28. – „van egy álmom”


kidsnews (127éves) - 3 hete

Ötvenhét éve, 1963. augusztus 28-án mondta el Martin Luther King „Van egy álmom” kezdetű világhíres beszédét a Lincoln-emlékmű lábánál, a Washingtoni Menet elnevezésű politikai rendezvényen. A beszéd üzenete most is aktuális, Amerikában a George Floyd halála miatt kipattant fesztültségek közepette és a más tájain egyaránt.

Ugyan a polgárjogi mozgalmak látszólag évtizedekkel ezelőtt győzedelmeskedtek, és hivatalosan ma már minden ember egyforma lett, még bőven lenne mit tenni a rasszizmus ellen.

Az Egyesült Államokban egy átlagos fehérbőrű család bevétele még mindig a kétszeres a latin vagy afroamerikai átlag családokhoz képest, és még mindig közel harminc százalékuk él a szegénységi küszöb alatt. Egy szűk rétegnek sikerül kiemelkedni a közöségből, mivel még most is csak a színesbőrű fiatalok 16 százaléka szerez BA minősítésű diplomát.

„A négerek azonban száz év elmúltával sem szabadok! A négerek életét még száz év elmúltával is a szegregáció béklyói és a diszkrimináció láncai nyomorítják! A gazdagság hatalmas tengerében a négerek még száz év múltával is a szegénység magányos szigetén tengődnek! Száz év múltával a négerek még mindig az amerikai társadalom peremén vergődnek, s számkivetettként élnek saját országukban! Így ma idejöttünk, hogy e szégyenteljes állapotra felhívjuk a figyelmet.” -monda beszédében akkor King.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

2017 Kidsnews | All rights reserved