Augusztus 29. – a Magyar Fotográfia Napja


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

A Magyarországon készített első dagerrotípiát és annak készítését 1840. augusztus 29-én mutatta be a Magyar Tudós Társaság tizenegyedik nagygyűlésén az akkor 31 éves Vállas Antal  mérnök, matematikus, egyetemi tanár, az MTA tagja. A 180 évvel ezelőtti előadás résztvevői megismerhették az akkor óriási innovációnak számitó fényképezési technológiát, amely a fénysugarak segítségével maradandó képet volt képes rögzíteni egy olyan ezüstözött rézlemezre, amelyet a fénykép készítése előtt fényérzékennyé tettek.

A fotográfia önálló művészeti ág, amely sok embert megérint, népszerűsége folyamatosan és látványosan növekszik, s a modern technológia biztosította egyszerű kezelhetőségnek köszönhetően egyre többeket alkotóként is vonz.

Hazánk  neves képviselői a fényképezés világában Máté Bence természetfotós, vagy Robert Capa, André Kertész, Brassai, Munkácsi Márton, Moholy-Nagy László, Kepes György, Lucien Hervé, Pécsi József, Máté Olga, Székely Aladár, Angelo, Escher Károly, akik mind egytől egyik világsztárok a fotóművészetet kedvelők körében.

Ha érdekelnek a magyar amatőr és profi fotósok munkái, akkor ide kattintva jutsz el a legnagyobb hazai digitális fotó kiállításokra:  https://mandadb.hu/virtualis-kiallitasok

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Péntek Orsolya: A magyar fotó – 1840-1989 című könyv

2017 Kidsnews | All rights reserved