Augusztus 3. – az angoloké lesz a majmok városa


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

A Gibraltári-félsziget jelenleg is Nagy-Britannia Spanyolországgal határos területe, ahova a legtöbb látogató egynapos kirándulást tesz andalúziai nyaralása közben. A félsziget felvet néhány kérdést azokban, akik láttak már Európa térképet.

Például, hogy lehet szomszédos egy brit félsziget Spanyolországgal?

Egész pontosan 1967. augusztus 3-án a gibraltári lakosok népszavazáson nyilvánították ki, hogy nem kívánnak Spanyolországhoz tartozni, amit azóta is többször megerősítettek a fura angol-spanyol keverék nyelven beszélő gibraltári lakosok, bár  a Brexit újabb történelemi lehetőséget adott a spanyolok kezébe ez ügyben.

De vissza a majmok városának is nevezett angol mediterráneumba, ahol jellegzetes brit buszokkal közlekedhetünk a szigetországra jellemző bal oldali közlekedésben (amire mindenhol igyekeznek a látogatókat emlékeztetni), és a piros telefonfülkék sem hiányoznak. A kis félszigeten fekvő koronabirtok beékelődik Spanyolország és a tengeri szoros közé, és természeti szempontból egyetlen mészkőszirt az egész. Az ott lakó brit állampolgárok kénytelenek találékony és izgalmas megoldásokkal előállni, ha mindent el akarnak helyezni a rendelkezésükre álló néhány négyzetkilométeren. Például itt találjuk az egyetlen repteret, melynek a kifutópályáján gyalogos átkelő vezet keresztül. 😊

Gibraltar Airport runway

Ha Gibraltár, akkor makákók, amelyekből nagyjából 300 egyed él hivatalosan a sziklaszirten, de sokak véleménye szerint inkább az odalátogató turistákon 😊. Ugyanis a felkészületlen turisták, akik gyanútlanul lépnek ki a felvonóból a sziklaorom tetején,

azonnal áldozatul esnek a „profi zsebtolvaj és vámtiszt közös reinkarnációjának tűnő” majmok támadásainak, akik szempillantás alatt kinyitják a cipzárakat, zsebeket és hátizsákokat és elvesznek minden számukra izgalmas dolgot, ami fénylik, zörög, esetleg ehetőnek tűnik.

A szirt tetejére látogatók szerencséjére a pénz-, és irattárcák mindig a földön végzik. Bátraknak és felkészülteknek van lehetősége a park több pontján kirakott hivatalos etetőhelyen etetni is az állatokat odakészített ételekkel.

A majmok történelmi szempontból is döntő szerepet töltenek be az autonóm területen, ugyanis a legenda szerint addig tart a brit uralom, amíg a majmok is ott vannak, így amikor vészesen lecsökkent az egyedszámuk, a helyiek azonnal nőstényeket importáltak a szomszédos Afrikából.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Reptéri kép: Mike McBey

2017 Kidsnews | All rights reserved