Augusztus 30. – az eltűntek világnapja


kidsnews (127éves) - 1 hónapja

A millennium óta tartják a mai napon az eltűntek világnapját, amit az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet kezdeményezésére minden évben augusztus 30-án tartanak meg  azok emlékére, akik erőszakos cselekmények vagy fegyveres konfliktusok következtében eltűntek. .

Amerikai filmekben gyakran találkozhatunk gyerekek tejesdobozokra nyomtatott képével, adataival, amit az ottani gyakorlatban sikerrel használnak eltűnt emberek felkutatására.

Hazánkban nem jellemző ez a szokás, de ez nem jelenti azt, hogy ne vesznének el fiatalok nap mint nap. Az eltűnésnek számos oka lehet, sokan  önszántukból “kilépnek” addigi életükből, és valahol másutt, netán más országban, földrészen kezdenek új életet, de sokan sajnos valamilyen bűncselekmény áldozatai lesznek.  

Az eltűnt személyek fényképes listáját a rendőrség honlapján lehet megtalálni.

Néhány jótanács a biztonságos hazaérkezés érdekében:

1.,

Mindig jelezd otthon, hogy hol, kivel tervezed tölteni az idődet és várhatóan mikor érkezel haza. Érdemes megadni barátaid elérhetőségét arra az esetre, ha késnél vagy valamiért közvetlenül nem lehetne elérni.

2.,  

Telefonálj, ha bármi máshogy alakul!

3.,

A megfelelő útvonalválasztás életmentő lehet! Válassz kivilágított, forgalmas útvonalakat, és ne menj túlzottan kihalt útszakaszokra egyedül (baráttal sem)!

4,

Mindig legyen feltöltve a mobilod, és legyenek lementve a segélyhívó számok (107, 112), és legyenek gyorshíváson azok az emberek, akik a segítségedre lehetnek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved