Augusztus 8. – nemzetközi macskanap


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Az International Fund for Animal Welfare kezdeményezésére 2002 óta az emberiség egyik legrégebben háziasított állatát ünnepeljük ma, azaz augusztus 8-án. Ha nem így tudtad, az azért lehet, mert február 17-én van a macskák világnapja, június 4-én az öleld meg a macskád világnap, augusztus 17-én pedig a nemzetközi fekete macska világnap. És igazából egyetlen macska tulajdonos sem csodálkozik el az ünnepek mennyiségén, mivel ők tudják, hogy valójában nem az ember háziasította a macskát, hanem sokkal inkább a macska tette az embert valamiféle kiszolgáló személyzetté az elmúlt közel tízezer évben.

Ebben a cikkünkben pedig térjünk vissza sokszínű házikedvencünk jelenéhez, ugyanis elszaporodása felmérhetetlenül nagy károkat okoz a természetben.

stephens-szigeti álfakusz

Mind ismerjük a stephens-szigeti álfakusz kihalásának történetét, amikor a kicsivel kisebb mint 3 kilométer hosszú szigeten élő, röpképtelen madarakat az oda épült világítótorony őrének macskája 1894-ben az utolsó példányig felzabálta.

A legenda kissé túlzó persze, mert valójában vemhesen érkezett a szigetre 1894 februárjában, és így egy egész kis macska kompánia tehető felelőssé azért, hogy 1895 közepére az összes álfakusz elpusztult. ☹

Az előző történetnél „hajszálnyival” ismertebb a szintén röpképtelen, mauritiusi galambfajta, a dodó kihalásának története, amelyben ismét markáns szerepe volt a feltehetőleg az ember által behozott állatoknak.

A földön fészkelő dodó fiókái és tojásai könnyen zsákmányul estek az újonnan érkezett ragadozóknak, így szaporulat hiányában a faj gyorsan a kihalás sorsára jutott.

A legutóbbi években Ausztráliában okoznak komoly gondokat az elszaporodott. mindenre vadászó házikedvencek. A Threatened Species Recovery Hub (TSRH) kutatóközpont vizsgálatából derült ki, hogy a kontinensen nagyjából 2,7 millió macska mászkálhat és vadászhat szabadon, mivel gazdáik nem zárják be őket.

A cirmosok pedig fejenként évente átlagosan 110, Ausztrália egyedülálló élővilágához tartozó őshonos kisállattal – 38 madárral, 32 emlőssel és 40 hüllővel – végeznek, vagyis évente 297 millió őshonos állatot tüntetnek el a Földről, ezzel elképzelhetetlen mértékű csapást mérve bolygónk élővilágának sokszínűségére.

A fentiek jól mutatják, hogy kiemelkedően fontos a felelős állattartás, amikor nem csak házikedvenceink életminőségét és saját kényelmi szempontjainkat tartjuk szem előtt, hanem az általuk okozott hatásokat is képesek vagyunk felmérni és kezelni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved