Augusztus 9. – állatkertek világnapja


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Minden év augusztus 9-én ünnepeljük az állatkertek napját. Az állatkert intézménye szinte egyidős az emberi kultúrával és városiasodással. Már i.e. 29 századból vannak bizonyítékaink az ókori egyiptomi Szakkarában működött állatkertről. 

Henemetamon Hatsepszut, ókori fáraó pedig állatgyűjtő expedíciókat szervezett rendszeresen. Salamon zsidó királynak híres kedvtelése volt az ismert világ zegzugaiból összehordott vadállatok idomítása.    

Napjainkra a nagyérdemű elkápráztatása mellett két kiemelten fontos feladatot is magukra vállaltak az állatkertek.

Az egyik a látogatókon szemléletformálása, oktatása-nevelése, egy-egy faj történetén keresztül felhívni a figyelmet az emberi fejlődés és a Föld biológiai rendszerei közti új egyensúly megteremtésének szükségességére.

A másik kiemelt feladatuk a biodiverzitás megőrzése, mivel az emberi tevékenységek miatt sok állatfaj már nem képes fennmaradni természetes, eredeti előhelyén.

Ezért az állatkertek kifejezetten fajmentési céllal is tartanak és adnak-vesznek, szaporítanak egyedeket, ami számos kritikusan veszélyeztetett faj megmentésének egyedüli lehetősége.

A mai napon a legtöbb állatkertünk egyedi és különleges programokkal várja a bátrakat, akik a tikkasztó hőség ellenére kimerészkednek a szabadba és el távolodnának a zsúfolt vízpartoktól. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved