Balhé a Forma-1 háza táján – Rasszizmus vagy félreértés?


Naan (16éves) - 1 hónapja

Pár hónapnyi kihagyás után július elején végre útnak indult a száguldó cirkusz 2020-as „csonka” szezonja. A koronavírus-világjárvány terjedése miatt több futamot ki kellett hagyniuk a csapatoknak, így a tervek szerint az idei kiírás egészen decemberig fog tartani. A kialakult szituáció miatt eleve is feszült hangulatú szezonkezdetet még egy botrány fűszerezte, mely nem csupán a sportvilág berkeiben kavart nagy port.

Napjaink egyik legnagyobb feszültséget keltő témája a rasszizmus elleni küzdelem. A világ minden tájáról érkeznek a hírek a Black Lives Matter mozgalom tüntetéseiről.

Azt gondolta hát a Formula-1 vezetősége, hogy a rengeteg emberhez elérő sport szereplőinek is ki kéne állniuk a rasszizmus ellen és közösen küzdeniük a diszkrimináció megállításáért.

A gesztus abból áll, hogy minden futam előtt a pilóták felvesznek egy „End Racism” feliratú fekete pólót, és a pályán történő közös térdeléssel fejezik ki véleményüket.

Igen ám, de rögtön az első, ausztriai futam alkalmával megkezdődtek a bonyodalmak. Történt ugyanis, hogy mikor a sportolók felsorakoztak egymás mellett, a 20 tagú mezőnyből csupán 14-en ereszkedtek le. 6 versenyző, név szerint Max Verstappen (Red Bull), Charles Leclerc (Ferrari), Carlos Sainz (McLaren), Danyiil Kvyat (Alpha Tauri), Antonio Giovinazzi és Kimi Räikkönen (mindketten Alfa Romeo) pedig állva maradt a hátsó sorban.

A verseny után megkezdődött az eseményről szóló kritikusabbnál-kritikusabb cikkek publikálás-rohama, különböző országok sportsajtói írták le véleményüket a történtekről. A Brit Nagydíjon a Haas-os Kevin Magnussen is csatlakozott az eredeti hatoshoz, így megnövelve a lázadók számát.

Mint ahogy arra számítani lehetett, a vélemények vegyesek, de inkább rosszallóak voltak. Kezdődhetett a magyarázkodás, a sort a két fiatal, Verstappen és Leclerc kezdte. Mindketten kiírtak a Twitter oldalukra egy rövidke szöveget, melyben leszögezték, hogy teljes mértékben elkötelezettek a rasszizmus elleni harcban, de úgy gondolják, hogy megvan a joguk ahhoz, hogy eldöntsék, miként mutatják ki ezt. Ugyanezen a véleményen volt a mezőny legtapasztaltabbja, Kimi Räikkönen is, aki hozzátette, hogy őrületnek tartja a történtek körüli felhajtást. Danyiil Kvyat egyik interjújában adott érdekes, de érthető választ a média embereinek: ő is támogatja a mozgalmat, viszont az országa (Oroszország) mentalitásával és szokásaival, miszerint csak Isten és a nemzeti zászlajuk előtt kell letérdelniük, összeférhetetlen a gesztus. Carlos Sainz a spanyol Mundo Deportivo újságnak elmondta, hogy szerinte mindenkinek egyértelművé tették azt, hogy miként vélekednek a témában, de nem fogja hagyni, hogy mások szavai befolyásolják a tetteit, és továbbra sem fog letérdelni vasárnaponként a cselekedet kényelmetlensége miatt.

Ahány ember, annyi vélemény. Mindenki elkönyvelheti magában ennek-annak a fent említett 7 pilótát döntésük miatt.

Szerintem szép dolog, hogy egy fontos üzenetet közvetít a mezőny, viszont a sport nem politika. Vagyis nem kéne annak lennie.

Ha a média és a közvélemény ennyire fontosnak találja a faji megkülönböztetés elleni küzdelmet és a „másság” elfogadását, akkor hogy lehetséges az, hogy a pilóták individuális cselekedeteit, különböző véleményüket nem hajlandó elfogadni?

Sajnos nem egy olyan véleményt olvastam a cikk megírásához szükséges információk kutatásakor, amikben egyenesen szörnyekként kezelik a szóban forgó hetest. Csak azért, mert nem térdeltek le. Csak azért, mert másként vélekedtek.

Érdekes lesz tovább követni az eseményeket ezen a téren, én kíváncsian várom, hogy milyen lesz a térdelők-állók aránya a szezonzáró futam előtt. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved