Bankkártya kisokos – a hitelkártyától a fesztiválkártyákig


D.Barbara (20éves) - 1 éve

Elveszettnek érzed magad a banki ügyintézés és bonyolult pénzügyi fogalmak világában? Nem tudod mit és hogyan tegyél az ilyen ügyekkel kapcsolatban? Pontosan ilyen problémák megoldására készítette el a Pénziránytű Alapítvány az „Értem a pénzem” kiadványt, melyet itt érhetsz el. Ebben a cikkemben bemutatom neked röviden és érthetően gyorstalpaló formájában a bankkártyák világát, addig is míg mélyebben tanulmányozod a kiadványt, segítsek neked a tudatos pénzügyi döntéseid meghozatalában.

Előbb-utóbb valószínűleg neked is szükséged lesz bankkártyára akár továbbtanulás, akár munkahely vagy egyéb okok miatt. A bankkártyahasználatnak bizony számos előnye van.

Gondolj csak bele, most a COVID ideje alatt milyen jó is volt fizikai kontakt nélkül fizetni az üzletekben, pár érintés és kész is volt az utalás, vagy ha kaját rendelsz, nem kell félned, hogy a futár esetleg nem tud majd visszaadni,

sőt a brit tudósok szerint az otthoni WC is tisztább a készpénznél. Bármikor könnyen hozzáférhetsz a pénzedhez, és biztonságban tudhatod. Na ugye, hogy királyabb a bankkártya!

Amennyiben már elmúltál 18 éves, szüleid közreműködése nélkül is nyithatsz bankszámlát és igényelhetsz hozzá bankkártyát. Azonban 18 éves kor alatt is van lehetőséged számlanyitásra és bankkártya igénylésre, csupán a szüleid hozzájárulására van szükséged hozzá.

Miután sikeresen megnyitottad a bankszámládat, igényelhetsz hozzá bankkártyát, ami nem más, mint egy készpénzkímélő eszköz.

A bankkártyáddal rengeteg műveletet végezhetsz, csak párat említenék: vásárlás (üzletekben, online), számlák kifizetése, készpénzfelvétel, bankszámlaegyenleg lekérdezése, mobiltelefon-feltöltés, meg persze a fentebb felsorolt extrán kényelmes szolgáltatások.

Azonban bankkártyaigénylés előtt fontos tisztázni, hogy mire is szeretnéd azt használni, hogy annak megfelelően választhass bankkártyatípust.

Az egyik leggyakoribb kártyatípus a betéti kártya, amelyen a saját pénzedet tárolhatod és költheted el (annyit, amennyi a számládon van).

A másik kedvelt kártyatípus a hitelkártya, amelyet azonban csak 18 éves kor felett igényelhetsz. Ezt akkor érdemes választani, ha már kellő rutinra tettél szert a pénzügyeid kezelésében. Ennek a kártyatípusnak az a sajátossága, hogy tulajdonképpen hitelt veszel fel vele a bankodtól az általa megállapított hitelkereted erejéig. Azonban, ha nem fizeted vissza határidőn belül a teljes tartozásod, úgy kamatot kell törlesztened a banknak.

Fontos tudni, hogy a hitelkártya az egyik legdrágább hitel, ha az előírt minimum összeget sem egyenlíted ki, akkor a kamat mellett késedelmi díjat is fizetned kell.

Ezt a kártyatípust csak visszafizetési periódus alatti, úgynevezett rövid távú hiteligények esetén érdemes alkalmazni, ugyanakkor a bankok ezeket a kártyákat támogatják legtöbbször vásárlási kedvezményekkel.

A készpénzfelvétel esetén szintén magas kamat terheli a hitelkártyát, így ezt a szolgáltatást csak végszükség esetén érdemes használni.

A harmadik kedvelt kártyatípus az ún. prepaid (előre fizetett) kártya, amelynek sajátosságát már a neve is jelzi.

Ezt a kártyát fel lehet tölteni egy általad (vagy szüleid által) kiválasztott összeggel, s ezt költheted. A prepaid kártyák esetében a bank nem számít fel kamatot, és nem feltétele a bankszámla megléte. Az ilyen típusú kártyán tárolt pénzt fel lehet használni vásárlásra, illetve egyes konstrukcióknál készpénzfelvételre is.

Az előre kifizetett összeget vagy magán a kártyán, vagy a mögötte álló számlán tartják nyilván. Miután az összes feltöltött pénzt elköltötted, egyes kártyák újratölthetők, míg mások egyszerűen eldobhatók.

A kártyák túlnyomó többsége (94%-a) a Visa vagy MasterCard logóját viseli hazánkban, csupán elvétve találkozhatunk American Express kártyákkal is a bankodtól függetlenül. Ezek a társaságok a kártyatársaságok, akik végzik a pénzünkkel a háttérmunkát, biztosítják a tranzakciók (vásárlások, készpénzfelvételek) elszámolását a bankok között, de például a külföldi vásárlásokkor gondoskodnak a különböző pénznemek közötti átváltásról is számos más szolgáltatás mellett, aminek sok előnyét élvezhetjük, ha jól döntünk, de erről majd később egy másik cikkben…

Manapság a legtöbb bankkártyával már csupán egy érintéssel is fizethetsz, amelyet egy a kártyában lévő chip tesz lehetővé számodra. S így a fizetés sokkal kényelmesebb és gyorsabb.

Érintéses fizetés esetén 5000 forintot (a járványhelyzet idején 15000 forintot) meg nem haladó összeg esetén a PIN-kód megadása sem szükséges a bolti terminál használatakor. Ez természetesen a kényelem és a gyorsaság mellett ugyanakkor fokozott veszélyt is jelent.

Az érintőkártyák és prepaid kártyák egyik speciális fajtája az ún. „fesztiválkártyák”, amelyekkel manapság egyre gyakrabban találkozhatsz a különböző fesztiválokon.

Ezek közös jellemzője, hogy az induló egyenleget, azaz a felhasználható összeget előre fel kell tölteni, és azt jellemzően csak egy megadott időkereten belül, és gyakran csak egy-egy rendezvény-helyszínen lehet felhasználni, elkölteni.

Amennyiben ilyet használsz, érdemes előtte tájékozódni a felhasználás és visszaváltás feltételeiről.

A bankkártyaköltségek ezen kívül nagyban függnek attól is, hogy elektronikus vagy dombornyomott kártyát igényelsz.

A különbség köztük eredetileg abban rejlett, hogy az elektronikus kártya csak akkor volt használható, ha volt közvetlen összeköttetés a kártyakibocsátó bankkal, míg a dombornyomott kártya esetén erre nem volt szükség.

Ma már a két kártya között a különbség lassan eltűnik, napjainkra már csak néhány külföldi hotel és autóbérlőhely ragaszkodik a dombornyomott kártyákhoz.

Léteznek természetesen más típusú bankkártyák is, ám ezek a legelterjedtebbek. A dombornyomott kártyák éves, – és letiltásának díja általában jóval magasabb, azonban cserébe jellemzően jár mellé egy ingyenes utazási biztosítás is.

Természetesen az egyedi igényeidhez igazodó számlacsomag kiválasztásával a legmegfelelőbb szolgáltatáscsomagot veheted igénybe és elkerülheted, hogy fölöslegesen fizess szükségtelen szolgáltatásokért.

Mielőtt tehát bankszámlát nyitnál és kártyát igényelnél, fontos tájékozódnod a bankok különböző szolgáltatásairól, összehasonlítanod az ajánlatokat, hogy a saját igényeidnek és szokásaidnak legmegfelelőbb kártyatípust és számlacsomagot tudd kiválasztani!

Amennyiben szeretnéd elmélyíteni tudásodat még jobban a témában vagy csak egyszerűen szeretnél pár hasznos infót, tanácsot találni, amelyek hozzásegítenek a tudatos pénzügyi döntésekhez

ezen felül, ha érdekelnek a részletes és naprakész infók, tanácsok, akkor a Pénziránytű egy Pénzbook nevű facebook és insta oldallal is rendelkezik, amelyekre érdemes vetni egy-egy pillantást! 😉

Mert nem csak jó pénzügyi ötletekkel gazdagodhatsz, de értékes nyereményjátékokkal is találkozhatsz.  

Pénzügyi tudatosságunkat a Pénziránytű Alapítvány támogatta
Facebook:
Instagram:

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

A cikk támogatója a Pénziránytű Alapítvány

2017 Kidsnews | All rights reserved