Főúr a számlát! Hogyan (ne) fizess az étteremben


Kermit (17éves) - 10 hónapja

Sok felnőtt számára is kellemetlen szituáció amikor a pincérnek kell jelezni, amíg másoknak ez természetes szituáció. Azonban ha tetszik, ha nem, pincért hívni, mindenkinek tudni kell.

Ha befejeztük az étkezést és fizetési szándékunkat szeretnénk jelezni a pincérnek, azt ne kiáltással, integetéssel, végképp ne csettintéssel tegyük. De, hogy hogyan kell diszkréten intézni a fizetést, arról Kibédi Varga Katalint kérdeztük, az etikett iskola vezetőjét.

Hogyan kell jelezni a pincérnek a fizetési szándékunkat?

Mindenképpen kerülni kell a harsány, feltűnő viselkedést. Fizetési szándékunkat nem széles gesztusokkal, hanem diszkréten, fejbiccentéssel, intéssel jelezzük a pincér felé.

Előre kell szólni, hogy mivel szeretnénk fizetni? (kártya, csekk, KP)

Lehet előre jelezni, de nem muszáj.

Ha egy társaság több felé szeretné osztani a számlát, azt hogyan lehet illően kezelni? Előre rendeléskor kell jeleznünk?

Lehet előre jelezni, de nem túl szerencsés. Egy nagyobb társaság esetén ne külön-külön fizessen mindenki. Dobjátok össze előtte a pénzt, és az étkezés után az éttermen kívül rendezzék egymás között.

Át lehet nézni tételesen a számlát?

Igen, diszkréten át lehet nézni.

Lehet, csak én vagyok ezzel így, de nem mindig vagyok képben, hogy kinek és mennyit “kell” adni, ha borravalóról van szó. Magyarországon mennyit illik adni? Muszáj adni, vagy csak amikor tényleg elégedettek voltunk a kiszolgálással? Borravaló az egyik legkellemetlenebb része , hogy nem tudni a számla tartalmazza a szervizdíjat vagy sem. Illik rákérdezni?

Magyarországon 10% borravalót illik adni. Valóban sok étteremben a számla már tartalmazza a felszolgálási díjat, és ezt fel is tüntetik rajta.

Ha mégis bizonytalanok lennénk, nyugodtan kérdezzünk rá.

Lehet a bankkártyával fizetni a borravalót is?

Igen, lehet.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved