“Ha Rómában vagy, viselkedj úgy, mint a rómaiak!” – 3 nap Róma tapasztalai


Papp Júlia (16éves) - 10 hónapja

Egy hét alatt elnyújtottan, szinte már kényelmes tempóban végig lehet járni Rómában a turistalátványosságokat – akár gyalog is -, de három napba is belefér a legtöbb nevezetesség: Colosseum, Forum Romanum, Vatican City, Circus Maximus, Pantheon, Szent Péter Bazilika stb. Kirándulásunk alapján biztosan állíthatom, hogy az Olasz főváros látogatása ideális választás volt a késő téli/ kora tavaszi utazásra. Ezeken a hétköznapokon alig vannak turisták egy nyári hétvégéhez képest.

Nincsen banánérlelő forróság, nem olvad le a napszemüveg az ember fejéről, de nem is kell nagykabátot húzni, egy kellemes nagy pulcsiban el lehet lenni egész nap. 

Első nap eleget tettünk mindannak, amit a turistáskodás megkíván, a reptérről az utunk egyenesen a Colosseumhoz vezetett. Turista tipp: érdemes előre belépőt venni online, az órákig sorbanállás kész horror; unalmas és időpocsékolás. 

Az épület monumentalitása lenyűgöző és egyben ijesztő is, ahogy a belsejében összefonódik a római kor zsenialitása és embertelensége. Ott terpeszkedett körülöttünk egy olyan épület, ahova az emberek azért jártak 2000 éve, hogy más emberek halálán szórakozzanak, ahol kultusza volt a viadaloknak, ahol emberi életek hunytak ki tapsviharok közepette.  

A Forum Romanumba átérve a tudatunk megkönnyebbült, a szellős zöld terek és építmények között sétálva egész más volt a benyomásunk.

Itt ugyanezek az emberek, akik a gladiátorok korában éltek, nem ölték egymást, hanem beszélgettek, megvitatták a világ dolgait. Kommunikáltak, tanítottak, létrehoztak és nem eszetlenül pusztítottak. 

Az örök városban kalandozva megütköztünk a látottak kettősségen; a görögök nyomán folytatódó szellemi nagyságán az ókori Rómának, a gondolkodókon, feltalálókon, tanítókon, a demokrácia kezdetleges alapjain és az ezzel szemben álló embertelenségen, az emberi élet értéktelenségén és a rabszolgatartás eszméjén.

Elképesztően izgalmas, hogy miként fértek meg ezek az ellentmondásos látásmódok, módszerek, szokások egymás mellett, melyikből következett a másik, milyen módon voltak egymásra hatással. 

A Pantheon története kevéssé hordozott ilyesmi kettős gondolatokat, ott inkább az építészeti szépség volt elragadó, még mindig kérdés számomra, hogy hová tűnt az a tudás, amivel ezer évekkel ezelőtt műszerek nélkül tökéletes gömb alakúra tervezték a kupolát. Lenyűgöző ahogy az egy ponton nyitott kupolán át besüt a nap, angyali hatással van az egész épületre. 

A második napunk célpontjai a művésznegyed, a Tiberius folyó és az Angyal vár volt. Elképzeléseinknek ugyan csak részben tett eleget a művésznegyed, mert mi arra számítottunk, hogy színes és pezsgő utcák fogadnak majd kint alkotó festőkkel, utcán zenélgető zenészekkel és nyilvánosan tevékenykedő művészekkel. Ezzel szemben a minket fogadó utcakép színessége nem volt szembetűnő, és valódi művészek alig-alig akadtak, arra kellett rádöbbennünk, hogy ezt a részt is áthatotta a kínai egyenboltok bóvlit áruló láncolata és a turistaforgalom kihasználóinak unalmas kínálata. 

Mindettől függetlenül a nagyon kedves, Szentendre benyomású utcákon órákig sétálgattunk, be-betekintve egy-egy eszméletlenül ötletes design boltba, amikkel tele volt szórva a negyed. 

Tettünk még egy apró kitérőt a Circus Maximus felé is, ami mellett egy dombon a Máltai Lovagrend egy épülete áll gyönyörű kerttel. Az érdekesség nem a Lovagrend, be sem mentünk a parkszerűségbe, inkább a hatalmas vaskaput vettük irányba, aminek a kulcslyukán keresztül egyenesen rá lehet látni a Szent Péter Bazilikára. Kétmásodperces élmény, de megéri ellátogatni az Aventine Kulcslyukhoz. 

Az utolsó napon, szerdán, a Vatikánba érve abszurd tömeg fogadott minket. Ennek összetevői különböző turistacsoportok, diákcsoportok, lézengő látogatók, tolongó helyiek és külföldiek, illetve legalább harminc menyasszony volt teljes díszben vőlegénnyel az oldalán. A kültérre kihelyezett kivetítőkön a Szent Péter Bazilikában folyó eseményeket mutatták, maga a Pápa mondott beszédet odabent. 

Pár perc találgatás után végül odaléptünk egy francia menyasszonyhoz és vőlegényhez, hogy megérdeklődjük tőlük az ifjú párok rejtélyét. A válasz szerint a Pápa minden szerdán nyílt beszédet tart a Szent Péter Bazilikában, ahol megáldja a fiatal párok házasságát –  érdekesség: az általunk megkérdezett személyek két éve házasok. 

A reptér előtt belebotlottunk a kihagyhatatlan látványosságok közüli Spanyol lépcsőbe és a Trevi kútba is, amiket alapjáraton direkt nem szándékoztunk megnézni, előzetes utánaolvasások alapján nem tűntek olyan izgalmasnak. 

Cikkünk második fejezetében egy beszélgetésről számolunk be egy Rómában élő magyar történész párral, akik a római élet mindennappjairól számoltak be. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved