Hogyan lehet felismerni a testképzavart?


kidsnews (127éves) - 10 hónapja

Egyre több fiatal elégedetlen a testével, amelynek két fő oka a szakemberekszerint a közösségi média befolyása vagy a rossz szülői minta. Az elégedetlenség érzése sokszor csap át testképzavarba, amely néhány jellegzetes tünet alapján jólfelismerhető és kezelhető.

A testkép testünk összetett belső leképződése, amely személyes és társas tapasztalatok során fejlődik ki. A testképzavarban szenvedők önértékelése sérült, megszállottan hiszik, hogy csak akkor felelnek meg a szociális elvárásoknak, ha elérik az általuk megszabott súlyt.

Kényszeresen ragaszkodnak szabályaikhoz, beteges lelkifurdalás, önvád, önutálat jellemző rájuk a szabályok esetleges megszegése esetén.

„A testképzavar jele lehet, ha valaki sosem érzi jól magát a bőrében; akkor sem, ha 10 kilóval soványabb vagy 10 kilóval kövérebb. Jellemző tünet a mentális és a fizikális önbántalmazás, például a túlzott sport, a túlevés vagy a bántó gondolatok.

A gyerekek mindaddig elfogadják magukat olyannak, amilyenek, amíg a környezetük nem érezteti velük, hogy valamiben különböznek a többiektől vagy mások, mint az elvárt.

Ha ez megtörténik, olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint a saját test torzult észlelése vagy a negatív testkép” – mondta Bacsa Hédi, a Lélekfogadó alapítója.

A testképzavarral összefüggő betegségek egyaránt hatással vannak az ember pszichológiai és testi jóllétére, ezért aki ennek jeleit érzi magát, feltétlenül forduljon szakemberhez.

Nem mindenkinek van testképzavara azok közül, akik nem elégedettek a testükkel. Számukra két tanács Bacsa Héditől, hogy könnyebben elfogadják önmagukat:

1.,

Vetkőzzünk meztelenre és álljuk a tükör előtt 20-30 másodpercig. Figyeljük meg alaposan a testünket, így könnyebben teremthetünk vele kontaktust, és könnyebben megszületik az elfogadás.

2.,

Tényleg azért akarok most enni, mert éhes vagyok? Tényleg edzésre szeretnék menni? Figyeljünk a testünk jelzéseire és kérdőjelezzük meg a napi rutinjainkat! Azzal tesszük a legjobbat, ha azt csináljuk, ami jólesik a testünknek.Itt érdemes különbséget tenni aközött, hogy jól esik és kényelmes.

2020. október 9 és 16. között kerül megrendezésre a Body and Soul Summit. Az interneten megrendezett előadás-sorozat hét napja alatt 21 szakértő beszél az emberi testet és lelket érintő legfontosabb témákról, köztük a testképzavarról is. Az előadók között szerepel Dr. Buda László pszichiáter, pszichoterapeuta, a SzomatoDráma kifejlesztője; Szőke Rita gyermekpszichológus és Molnár Nini divattervező is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved