Kütyünemzedék” – Skype-on nyitunk bankszámlát?


Solymosi Máté (19éves) - 1 éve

A pénzről kialakult képünk az elmúlt években komolyan megváltozott. Szép lassan megjelentek a készpénzkímélő fizetési lehetőségek, ma pedig már sokan a telefonukkal fizetnek a boltokban. Az elektronikus pénz egyre nagyobb teret hódít és ma már képesek vagyunk a gépünkről nem csak kezelni, de nyitni is bankszámlát – még aláírnunk sem kell bemenni a bankba, mert videóhíváson keresztül is hitelesíthetjük az adatainkat.

Ha valaki bankszámlát szeretne nyitni, annak érdemes tájékozódnia a lehetőségeiről. Ez az online nyitásnál sincsen másképp, érdemes megnéznünk, hogy a különböző bankok milyen lehetőségeket kínálnak – illetve, hogy mely konkrét bankszámlatípusra van szükségünk.

A számlának és a kártyáknak is van egy éves (bizonyos bankok/csomagok esetén havi) díja, amit az első évben gyakran nem kell megfizetni – ezt érdemes észben tartanunk a választáskor, ne vállaljunk be magas éves számlavezetési költséget csak azért, mert a számlanyitás ingyenes. 

Magát a kártyát is gyakran kérhetjük több verzióban, amik különböző árkategóriákban mozognak. Sokszor nem funkcionális, hanem vizuális különbségek vannak, ilyenkor érdemes a standardot választani, a témáról részletesebben a  Bankkártya kisokos – a hitelkártyától a fesztiválkártyákig című cikkünkben olvashatsz. 

A különböző bankok és az általuk kínált számlák eltérő előnyökkel rendelkeznek, amikkel érdemes tisztában lennünk. Ezek az előnyök ezerfélék lehetnek; kedvező árfolyamon történő devizaváltás, magas készpénzfelvételi limit vagy akár az éves kártyadíj elengedése. 

Ezeknek a tulajdonságait érdemes végiggondolnunk, bár valószínűleg nekünk, fiataloknak az alapcsomagok tökéletesen megfelelnek és sok bankban találunk kifejezetten tizenéveseknek szóló számlacsomagokat is.  

 A számlanyitás folyamata még a világjárvány előtt sem volt kényelmes, sok adminisztrációval, sorban állással járt, most pedig a személyes kontaktus miatt még veszélyes is lehet.

Így, míg eddig a privát tárgyalás a VIP ügyfeleknek volt fenntartva, ma már az interneten a diákoknak is lehetőségük nyílik a kényelmes ügyintézésre – otthonról, biztonságból. 

Jelenleg tíz bank kínál az országban online számlanyitást:

  • Cib 
  • Magnet Bank
  • Gránitbank
  • MKB
  • Budapest Bank
  • K&H Bank
  • SberBank
  • Magnet Bank
  • OTP
  • Takarék Bank

Fentiek közül teljesen online az MKB és az OTP módszere – mindkét helyen egy skype-beszélgetés keretein belül felveszik az adatainkat és később sem kell bemennünk. Az MKB digitális kártyáját néhány órával később már használhatod is, az OTP pedig másnapra nyitja meg a számlát. 

A többi online számlanyitási lehetőséget adó bank enged online regisztrációt, de általában 60 napon belül hitelesítenünk kell a számlát személyesen az egyik fiókjukban vagy ügyfélközpontjukban. A Takarék Kereskedelmi Banknál mi választhatunk, hogy beszélgetéssel vagy manuális gépeléssel visszük be adatainkat, de mindkét opciónál be kell mennünk aláírni a bankfiókba.

Az online számlanyitás persze nem csak játék és mese; érdemes tisztában lennünk a veszélyekkel, hogy minél nagyobb biztonságban tudjuk a pénzünket.

Kerüljük a nyilvános hálózatok használatát, az otthoni Wi-Fi-n sokkal kisebb eséllyel tudják elhalászni az információinkat. Adatainkat tartsuk biztonságban kétlépcsős azonosítással és jelszó-menedzserrel – ezekről ebben a cikkünkben tudtok többet olvasni. 

A gépünket tartsuk naprakészen, frissítsük, használjunk hiteles antivírus szoftvert. Kapcsoljuk be a fizetési értesítéseket (van, ahol ez sima értesítésként működik, míg más bankoknál sms-t kapunk), így gyorsan észrevehetjük, ha valami soron kívüli fizetés történne a kártyánkkal. Ha ezekre a dolgokra figyelünk, akkor kisebb eséllyel vernek át vagy lopnak meg.

Hogyha rendesen körülnézünk a lehetőségeink között és tisztában vagyunk az igényeinkkel, akkor könnyedén találhatunk megfelelő bankot a számlánk nyitására. Ha megtaláltuk, akkor pedig csak be kell gépeljük adatainkat és esetleg el kell intéznünk egy videóhívást és már kész is a számlánk. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy tudatosan költsük a pénzünk, a tudatosság kialakításában pedig segítségünkre lehetnek a Pénzbook Facebook és Instagram oldalai is.

Pénzügyi tudatosságunkat a Pénziránytű Alapítvány támogatta
FacebookInstagram


Forrás:

Támogatott tartalom

2017 Kidsnews | All rights reserved