Lufiárusnak indult, rendező lett – Interjú Szabó Szonjával


Naan (17éves) - 8 hónapja

Nemrég megnéztem a Vércsék című rövidfilmet és nagyon érdekesnek találtam a történet alapkoncepcióját. A film nézése közben sok kérdés fogalmazódott meg bennem, mind a történet, mind a rendezés terén. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy szívesen elbeszélgetnék a rendezővel, hogy válaszokat találjak a kérdéseimre és megismerjem a kamerák mögötti ötletgazdát. A mélyenérző és eszeveszett szabadságvággyal teli rendezőnő, aki megszerezte a jogosítványt nagymotorra, sírt az Akropolisz tetején és állítása szerint kitörné a bokáját magassarkúban. Ő Szabó Szonja, a nemrég megjelent Vércsék című rövidfilm rendezője.

Mindig is a filmiparban szerettél volna dolgozni? Felvetődött nálad valaha a színészkedés gondolata?

Anyukám azt mondja, legelőször lufiárus akartam lenni, hiszen azzal boldoggá tehetném az embereket. Első rendezésem egy születésnapi zsúr alkalmával volt, 8 évesen. Mire a szülők megérkeztek értünk, végig kellett nézniük egy teljes színi előadást.

Később érdekelt a pszichológia, az építészet, a kaszkadőrködés és a színészet is. Jól rajzoltam, jól fogalmaztam és a sportok is jól mentek. Szavaltam ünnepségeken, versenyeken, de írtam is, nem volt eldöntött, hogy mi lesz majd belőlem.

 A filmek területén több mindennel is foglalkozol, minek tartod magad leginkább: rendezőnek, operatőrnek, esetleg forgatókönyvírónak?

Operatőrnek semmiképp nem mondanám magam, bár alapvetően képekben gondolkodom és szerettem fotózni nagyon. Író leginkább kényszerből vagyok, viszont akkor érzem magam elememben, amikor rendezek.

Az írás olyannyira magányos, hogy megrémiszt. Pedig mikor előkerül egy elfeledett jegyzetfüzet, mindig meglepődöm magamon. Néha egészen szellemes tudok lenni.

Nehéz elismerést szerezni a rendezői munkáddal, fiatal nőként? Érezted már azt, hogy hátrány a nemed a munkád során?

Nem hiszem, hogy hátrányt jelentene az, hogy nő vagyok. Mindenkinek a saját démonjaival kell megvívnia a csatáit.

A legutóbbi rövidfilmed, a Vércsék valós eseményeken alapul? Éltél át hasonló dolgokat, mint amilyeneket a filmben láthatunk? Esetleg ismersz valakit, akivel ez történt, és megihletett a története?

Velem nem történt hasonló, Mészöly Ágnes Egészpályás indítás című novelláját adaptáltam. De volt olyan helyzet az életemben, amikor úgy éreztem, hogy valaki hatalmi helyzeténél fogva, minden ok nélkül lelkileg terrorizál. Hajlamosak vagyunk ilyenkor elhinni, hogy ez jogos, hogy velünk van a baj, de ez hamis és téves következtetés.

Vércsék -RTL

Nehéz volt a nagyrészt fiatalokból álló színészi gárdával dolgozni? Ilyenkor mennyire fontos, hogy a rendező mentorálja a feltörekvő tehetségeket a forgatáson?

Szeretek tehetséges kamaszokkal dolgozni. Ezek a lányok (Kelemen Hanna, Kovács Korinna, Hajdu Lujza, Kepes Hanna, Hajdu Veronika) pedig kifejezetten tehetségesek. Onnantól kezdve, hogy a szerepre kiválasztottam őket, egyenrangú partnerként és felnőttként tekintettem rájuk. Éppúgy, mintha profi színészekről lett volna szó.

Vercsek

Van kedvenc filmed? És a sajátjaid között? Van olyan ember, akit a szakmádban példaképnek tekintesz?

Sok filmet szeretek, a Hanna és nővérei, az Elveszett jelentés, a Házassági történet a kedvenceim közül valók. Példaképem nincsen, vannak olyanok, akikre felnézek. Az említett filmek rendezőire többek között. Tanáraim közül Radnai Annamária volt az, akit ámulva hallgattam és figyeltem, akinek az intellektusát, eszét és lelkét egyszerre csodáltam.

Mit kell tennie egy fiatalnak, aki hasonló dolgokkal szeretne foglalkozni, mint te? El lehet kezdeni készülni erre a pályára tinédzserként?

Tinédzserként azt hiszem, az a legfontosabb, hogy mindent kipróbáljuk, ami érdekel, ami örömforrást jelenthet. Olyan sok mindent rejt a világ, mindent fel kell fedezni. Olyan értékeket, amiket nem találunk meg az Instagramon. Előbb-utóbb megmutatkozik, hogy érdemes-e a kísérletező kalandokon túl, komolyabban foglalkozni valamivel.

Ha megnyernéd az Oscar díjat, mi állna a köszönőbeszédedben?Á, azt sem tudnám, mit vennék fel…

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved