Megállíthatatlanná vált a grönlandi jégmezők olvadása


Ana (17éves) - 1 hónapja

Manapság egyre gyakrabban kell szembesülnünk a saját életünk során is a klímaváltozás kellemetlen hatásaival. A kiszámíthatatlan időjárás, a forró nyár, a néha enyhe, néha fagyos tél, az eltűnő átmeneti évszakok a mi életünket is megkeserítik. A legtöbben azonban még reménykedünk, hogy ez nem lesz mindig így. Sajnos vannak azonban olyan helyek a Földön, ahol a felmelegedés folyamata mára visszafordíthatatlanná vált.

A Nature szaklap friss számában megjelent, műholdképek vizsgálatán alapuló tanulmány szerint például a grönlandi jégtakaró akkor is tovább olvadna, ha az emberiségnek sikerülne megállítania a klímaváltozás okozta felmelegedést, és a bolygó hőmérséklete a jelenlegi szinten maradna.

A grönlandi jégtakaró problémája először 2012-ben került a kutatók látókörébe, amikor rekord mennyiségű olvadást érzékeltek a területen. Akkor még nem lehetett tudni, hogy mi állhat a jelenség hátterében, de mára már világossá vált, hogy nem egyszeri alkalomról volt szó. Az óceánba csúszó jég mennyisége már ez alatt a néhány év alatt is rengeteget nőtt, és mostanra ennek oka is egyértelmű lett a kutatók számára.

A probléma gyökere rendkívül egyszerű. A területen nem esik annyi hó, amennyi pótolni tudná a gleccserekről évről évre leszakadó és óceánba olvadó jeget.

Míg a nyolcvanas, kilencvenes években a jégtakaró olvadása (évente kb 450 gigatonna) és a leeső hó mennyisége nagyrészt egyensúlyban volt, addig manapság az évente elvesztett jég mennyisége már eléri az 500 gigatonnát, míg a leeső hó mennyisége a felmelegedés miatt nem nő. Ez azt eredményezi, hogy míg 2000 előtt ugyanannyi esély volt arra, hogy a jégmező tömege csökken vagy növekszik, addig mára a jégtakaró növekedésének esélye egy a százhoz. Ez tehát azt jelenti, hogy ha az emberiség képes lenne a Föld hőmérsékletét a jelenlegi szinten tartani a grönlandi jégmezők akkor is tovább olvadnának.

 Az egyre intenzívebb olvadás több öngerjesztő folyamathoz is vezet.

Azokon a területeken, ahonnan eltűnt a jégtakaró a napsugarakat visszatükröző fehér színt a sötétkék váltotta fel, amely magába szívja a meleget, ezzel is növelve a felmelegedést. Emellett a gleccserek egy része már annyira visszahúzódott (átlagosan 3 km-t), hogy a végük a meleg vízben áll, ami tovább növeli az olvadás mértékét, és gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy a gleccserek visszanyerjék a korábbi méretüket.

Valószínűleg senkinek nem kell elmagyarázni, hogy a grönlandi jégtakaró egyre erősödő olvadása miért hatalmas probléma. Az eddig szárazföldön álló gleccserek jege az Atlanti-óceánba olvad, ahonnan eljut a többi óceánba is, ez pedig a világtenger vízszintjének megemelkedéséhez vezet.

Tavaly mindössze két hónap alatt csak ez a jelenség 2,2 milliméter emelkedést okozott, ami elsőre nem tűnik soknak, de a fentebb leírt tényezőkkel összhangban a vízszintnövekedés rövid idő alatt sokkal nagyobb értékeket is elérhet

Mindezeket olvasva okkal tehetjük fel a kérdést: van valami remény a helyzet javulására? Ezt sajnos még a kutatók sem tudják.

Az azonban biztos, hogy az emberiségnek ideje lenne kezdeni valamit a klímaváltozással, különben egyre több hasonló folyamat válik visszafordíthatatlanná.

A grönlandi jégmező megállíthatatlan olvadása egy figyelmeztetés mindannyiunk számára, hogy gyorsan kell változtatnunk, mert lassan kifutunk az időből.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved