Művészetek Völgye idén is!


Poscher Dominik (20éves) - 3 hete

Mint ismert, konkrétan az egész fesztiválzezon fuccsba ment a koronavírus okozta helyzet miatt, azonban ellentétben a legtöbb fesztivállal, a Művészetek Völgye rajongóinak nem kell várni jövő nyárig az újabb élményekért. Az már az elejétől sejthető volt, később pedig egyértelművé vált, hogy a megszokott körítéssel semmiképpen sem kerülhet megszervezésre az esemény. Ezúttal nem lesz 10 napba sűrített programözön, ami a három szomszédos falut, Kapolcsot, Vigántpetendet, és Taliándörögdöt tölti meg mérhetetlen kulturális élettel. Idénre ebből Kapolcs és a kulturális élet marad, utóbbi ezúttal mérhető változatban.

A művészeti területek javától nem kell megválnunk, ugyanúgy lesznek színházi előadások, kiállítások, filmvetítések, koncertek (jazz, könnyűzene, komolyzene, népzene), illetve a különböző beszélgetések és családi programok is kielégíthetik majd sokak igényét.

MűvészetekVölgye

Annyi a különbség az előző évekkel ellentétben, hogy most nem lesz annyira feszített a tempó. Ott lesznek a kivételes improvizációs képességekkel bíró Momentán Társulat tagjai, Harcsa Veronika ismét képviselteti magát saját udvarával, természetesen a társasjátékok tárházának számító Gólya Udvarba is bármikor betérhetünk majd, ha pedig esténként már azt látjuk, hogy leállt az élet Kapolcson, gondoljunk csak a Hagyományok Háza Folk Udvarra, ahol a táncház és folkkocsma kivilágos kivirradatig csalogatja be az arra járókat.

A szervezők újratervezése megteremtette a “Völgyhétvégék” fogalmát. Mindez annyit, takar, hogy idén a szeptember 3-6., szeptember 11-13., szeptember 25-27., október 2-4-i alkalmak során lesz lehetőségünk elmélyedni a természetben, és hozzájutni egy falatnyi Művészetek Völgyéhez. Csak tisztánlátásképpen, hogy mekkora falatról van szó, néhány további program a szervezők tolmácsolásában:

„A Főtér színpadán mutatkoznak be először a Némafilmhez filmzenét! pályázat nyertesei, akik saját szerzeményüket adják elő élőben egyedülálló módon a Nemzeti Filmintézet két némafilmjének zenei aláfestéseként. Szintén felújított pompájában, társasjátékokkal, kiállításokkal és a Filmarchívum filmjeivel várja a látogatókat a MűvészVölgy Kúria névre keresztelt kapolcsi Kastély.

Művészetek Völgye

A Pest-Buda Udvarban egész napos lesz a játszóház, ezen a helyszínen valósul meg a Világzenei Udvar, valamint a Kaláka Versudvar programja, a koncertek előtt pedig izgalmas beszélgetésekbe lehet bekapcsolódni. Szó lesz a klímaváltozásról, a vírushelyzetről, az átrajzolódó turizmusról, a nagyvárosok jövőjéről.

Két hétvégére is helyi termékekkel tölti meg a fesztivált az ÉltetőVölgy és több Kék Abroszos Vendégasztal is finom falatokkal készül. Kiállításra hív az 51-es körzet, a kapolcsi buszmegálló, zöld programokra a Művészetek Zöldje, beszélgetésekre a Magyar Írószövetség. Kinyit a Diabelli, a Völgykomolyzene helyszíne, a Manó Udvar, Böbi Nosztalgiaboltja és a Virágzsó Udvar.

A Művészetek Völgye a könnyed kikapcsolódásról, a hétköznapokból való kiszáradásról és a feltöltődésről szól, és abban biztosak lehetünk, hogy a kényszer szülte módosítások ezeken az értékeken semmit sem fognak változtatni.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park a környék szépségét és természeti adottságait bemutatókirándulásokat szervez, az Aktív Magyarország és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány támogatásával pedig további aktív kikapcsolódási lehetőségek valósulnak meg.

Minden nap két kerékpártúra indul, ahol az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő e-bike-okat tesztelhetik a vállalkozó kedvűek és a Völgyhétvégéken debütál a Digitális Vándor túra applikáció is. Aki pedig futóversenyen próbálná ki magát, annak lehetősége lesz a megmérettetésre egy 6,2 km-es távon vagy a Művészetek Völgye félmaratonon.”

A fesztivál megtartása nyilván nem jelenti azt, hogy a fennálló helyzetet teljesen figyelmen kívül hagynák, minden helyszín kizárólag jeggyel lesz látogatható, a napi részvevők száma pedig 500 főben lett korlátozva. Ugyanennyire fontos a jegyet váltók hozzáállása, ha mindenki eleget tesz az aktuális előírásoknak, és tekintettel lesz a környezetére, akkor idén sem lehet akadálya a Művészetek Völgye érzés elszabadulásának, még így, a számunkra szomorú, de érthető csonkítás mellett sem. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved