Nyár, utazás, kaland, Eger


Csata Emma (16éves) - 1 éve

Nyár, utazás, kaland. De a mostani nyár lehet a legtöbbünknek egy kicsit másképp alakul a koronavírus helyzetre való tekintettel és felmerülhet bennünk a kérdés: „Most hova utazzunk?”

Ha esetleg nem mernénk külföldre menni, akkor itthon kell keresni valamit. Ha egy kellemes és nem túl nagyvárosban szeretnénk eltölteni a nyaralást, és szeretjük a hegyeket, a túrázást, és a múzeumokat, akkor számunkra az ideális választás: Eger.

A környéken már a kőkorszak óta élnek emberek,ezért feltételezhetjük, hogy milyen színes a város történelme és mennyire régre nyúlik vissza. De senkit nem szeretnék száraz dátumokkal és tényekkel bombázni, hanem inkább vágjunk a közepébe és nézzük meg miért is érdemes meglátogatni ezt a várost.

Egri vár

„Az egri vár nagy történelmi múltú. A hozzá fűződő leghíresebb történelmi esemény az 1552-es ostrom, amikor a várvédők Dobó István kapitány parancsnoksága alatt visszaverték az Oszmán Birodalom túlerőben lévő seregét.” – mondja a wikipédia. A túlerő alatt a nagyjából 40 000 fős török seregre gondolunk, melyet a várban található, igen alacsony létszámú magyar erő (kb. 2000 fő) vert le. A várat többször felújították, és több múzeum is helyet kapott benne.

 Kazamata kiállítás. Mely a vár alatt található alagút rendszert mutatja be. „Ezek az alagutak a várfalakkal párhuzamosan épültek, így a föld alatt teremtettek biztonságos átjárási lehetőséget a bástyák között. A folyosókat aknafigyelésre is használták” – ahogy az Egri vár honlapján is olvashatjuk.

Fegyvermustra – „A kiállított fegyverek megújult formában várják a látogatókat. A gyűjtemény időben és térben is nagyon széles skálán mozog: a középkortól az I. világháborúban használt fegyverekig, Európától Afrikán át Ázsiáig kalandozhat a látogató”

Az egri vár története – A vár történetét Szent István király korától a Rákóczi-szabadságharcig bemutató kiállítás, melyből rengeteg érdekességet tudhatunk meg, és igazán látványos.

Emellett a várban élő fegyverbemutatón is részt vehetünk, mely egy kb. 20 25 perces előadás.

Minaret

Európa legészakabban elhelyezkedő török emlék. Magyarországon még két ehhez hasonló épület található. A minaret 40 m magas. A 26 méteres magasságban található „erkélyre” 97 igen keskeny lépcső segítségével tudunk feljutni ahonnan gyönyörű a kilátás.

Érdekesség, hogy a magyarok megpróbálták ledönteni egyszer, de 400 ökör segítségével sem sikerült, ezért inkább egy félholdból kinövő kereszttel díszítették a tetejét.

Szépasszonyvölgy

A hely nevének eredete körül több legenda is kering. Egyesek szerint Vénuszhoz hasonlító szerelem istennő, míg mások szerint egy hihetetlenül szép borárus lányról kapta nevét. A völgyben nagyjából 200 boros pince található. A csodálatos hangulatot pedig a táj csak fokozza.

Varázstorony

Itt csillagászati és tudományos kísérletekkel találkozhatunk, interaktív formában. De érdemes felmenni a torony tetejébe ahol a csodálatos panoráma teraszról egész Eger jól belátható, és remek képeket lehet készíteni.

De talán a legkülönlegesebb látnivaló a Camera Obscura: „A torony csúcsán találjuk a legizgalmasabb attrakciót, a Camera obscurát. Lényegében egy hatalmas fényképezőgép közepében állunk, ahol tükörrendszerrel kivetítik a város élő képét egy asztal lapjára.

Az egri Sötétkamra világszinten is különleges, ez a kontinens legrégebbi működő ilyen készüléke. A termet eredetileg is szórakozás céljára hozták létre, egy városi legenda szerint pedig a régi egri urak közül a féltékenyebbek innen tartották szemmel a városban járó feleségeiket.” De emellett szerintem mindenki számára ámulatba ejtő lehet ez a kis „túra” a városban. Lenyűgöző hogy ennyi év után is mennyire képes elvarázsolna az embereket.

Beatles múzeum

Egri Road Beatles Múzeum a világ 5 Beatles múzeumának egyike. Igazán lenyűgöző és interaktív. Amellett hogy a bandáról rengeteget megtudhatunk, a történelmi háttérrel is megismerkedhetünk, láthatjuk, hogy honnan hová jutottak el. Rengeteg tárgy és remek hangulat várja a látogatókat.

Forrás: http://beatlesmuzeum.hu/

Az itt felsoroltakon kívül még látogathatunk Marcipánmúzeumot, vagy törökfürdőt és még sok más látnivaló várja Egerben a túristákat.

Tehát ha utazunk: Eger.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

[1] https://hu.wikipedia.org/wiki/Eger

[2] https://hu.wikipedia.org/wiki/Eger_ostroma_(1552)

[3] http://www.egrivar.hu/latogatoknak/kiallitasok/kiallitasaink-a-varban

[4]    https://hu.wikipedia.org/wiki/Egri_minaret

[5] https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9passzony-v%C3%B6lgy

[6] https://visiteger.com/latnivalok/muzeumok/varazstorony

2017 Kidsnews | All rights reserved