Pincér, rendelnék!- éttermi kisokos etikett szakértőnk segítségével


Kermit (17éves) - 4 hónapja

A fiatalok körében egyre gyakoribbá vált, hogy sétálgatás helyett trendi bisztrókba, éttermekbe látogatnak el randi helyszínként. Amellett, hogy kiválasztjuk az éttermet és tájékozódunk róla, nem árt, ha önmagunkat is az éttermi etikettnek megfelelővé tesszük. Ezúttal is Kibédi Varga Katalin, etikett szakértő válaszol a minket foglalkoztató kérdésekre.

Hogyan illik jelezni a pincérnek a rendelési szándékunkat?

Miután leültünk az asztalunkhoz, érkezik majd a felszolgáló, és felveszi az italrendelésünket.

Amikor kihozza az italokat jelezhetjük felé, hogy készen állunk megrendelni az ételt illetve azt, hogy még nem sikerült döntenünk, kérnénk még egy kis időt.

Étlap, itallap .. kinek adja először a pincér?

A társaság hölgytagjainak.

Kinek illik rendelni?

A klasszikus szabály szerint a férfi rendel, de ma már lazultak a szabályok, és a hagyományos férfi-női szerepek nem érvényesülnek annyira markánsan.

Félreértések, sértődések elkerülése érdekében, tanácsos a férfinek megkérdezni a partnerétől, hogy megrendelheti-e neki is az ételét.

Mit illik egyszerre megrendelni? Elő és főétel, desszert kávé, egyéb?

Először az előételt/levest és a főételt rendeljük meg. Elfogyasztásuk után rendelünk desszertet, majd utoljára a kávét.

Hogyan jelezhető, ha valami hiányzik, esetleg minőségi kifogásunk van? 

Ha bármilyen kifogásunk van a felszolgálással vagy az étel minőségével kapcsolatban, maradjunk higgadtak és nyugodt, udvarias hangnemben közöljük a pincérrel vagy étteremvezetővel.

Mikor  kezdhető el az étkezés? Hogyan kell kezelni, ha az asztaltársaságból csak páran kértek startert, előételt, levest? Illetve mi a helyzet akkor, ha valaki a társaságból főételként szeretne enni egy desszertet, vagy előételt? Ilyenkor hogyan, mit kell mondani/tenni, hogy megfelelő sorrendben érkezzenek az ételek.

Amikor már mindenki megkapta az ételt. A fent említett példa formális étkezés alkalmával nem fordulhat elő. Baráti társaságban azonban meg lehet beszélni, hogy olyan sorrendben érkezzenek az ételek, ahogy szeretnétek. A főétel elfogyasztása történjen együtt, függetlenül attól, hogy ki mit eszik főételként.

Következő cikkünkben a fizetési szokásokról faggatjuk Katalint.  

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved