Schindler listája ajánló – egy film a holokausztról, egy film a reményről


Ana (17éves) - 10 hónapja

Azt hiszem említés szintjén már mindenki hallott a Schindler listája című többszörös Oscar-díjas Spielberg filmről (főszerepben Liam Neeson), mely a holokausztot és Oskar Schindler történetét dolgozza fel. Én néhány napja több ajánlás után döntöttem úgy, hogy megnézem ezt a filmet, amely messze felülmúlta minden elvárásomat. 

 A második világháború és a holokauszt az egyik leggyakrabban feldolgozott filmes téma. Nem véletlenül – az emberiség nehezen dolgoz fel a történelmében egy ilyen mértékű traumát, értelmetlen pusztítást. Be kell valljam, én ritkán nézek erről a témáról készült filmeket.

Mindig nagyon érzékenyen érintenek, van, hogy napokig szomorú vagyok egy ilyen alkotás után. Elborzasztónak tartom, hogy az emberek ilyen mészárlásra voltak képesek, és rettegek, hogy valami hasonló megtörténhet újra. Ez a film azonban ebben is más volt. Mikor befejeztem nem a szokásos kétségbeesés töltötte be a gondolataimat – pedig pusztítás és értelmetlen gyilkolás ebben a filmben is volt bőven – hanem a remény. 

A Schindler-listája főszereplője nem meglepő módon Oskar Schindler, egy vagyonos német vállalkozó, aki a háborút kihasználva egy hadsereg ellátására szolgáló gyárat alapít Lengyelországban. A pénzt zsidóktól kéri kölcsön, a gyár korábban egy zsidóé volt, és a könyvelője is egy zsidó származású férfi.

Schindler a gyár felállításakor zsidók alkalmazása mellett dönt, mert kevesebbet kell nekik fizetni, mint a lengyel munkaerőnek. Fogalma sincs arról, hogy a könyvelője a nevében olyan zsidóknak is munkát ad, akikre más különben már ekkor a biztos halál várna. A film első igazán megrázó jelenete az, amikor ez tudomására jut.

Oskar Schindler nem egy angyal, sokkal inkább üzletember, és nagyon feldühíti az eset. Félti az engedélyét, a termelést, az üzleti érdekeit. Amikor azonban a zsidókat Krakkóból munkatáborba költöztetik ő is velük tart, és ott állítja fel a gyárát. Nála dolgozni egyre inkább a biztonságot jelenti, és bár neki ez cseppet sem tetszik, a maga nyers módján mégis igyekszik segíteni az elesetteken.

Amikor a háború a vége felé tart, a németek úgy döntenek, hogy minden zsidót Auschwitzba deportálnak. Schindler ekkor az összegyűjtött pénzét mind a tábor kapitányának adja ezzel vásárolva meg a munkásait. Ekkor készül el az 1100 nevet tartalmazó lista, amelynek tagjai a gyárban dolgozva túlélik a háborút. 

A történet a leírásból úgy tűnhet, hogy a film egy igazán bátor férfi bátor tettéről szól. Ez azonban nem így van. Schindlernek sokáig fogalma sincs, hogy a gyára egy menedékhely, a zsidókat is csak üzleti érdekből foglalkoztatja, estéit a tábor kapitányának partijain tölti.

Csak lassan veszi tudomásul a valóságot, a németek kegyetlenségét. Amikor azonban rájön mindenét feláldozza, hogy megmentsen annyi ember, amennyit csak lehet. Vagy mégsem?

A film egyik nagy kérdése, hogy egy ember mennyit tehet meg, mennyit áldozhat fel másokért. Hiába mentett meg 1100 embert (akiknek legalább 6000 leszármazottjuk él ma) a biztos haláltól Schindler és a néző maga is azt érzi, hogy tehetett volna többet.

Nagyon megrendítő jelenet, ahogy a háború végén Schindler összeomlik, és belegondol, hogy mit tehetett volna még. Hibáztatja magát, hogy későn fogadta el a valóságot, hogy megtartotta drága ruháit, autóját. Pedig életeket menthetett volna meg velük. A néző maga sem tudja eldönteni, hogy igazat adjon neki vagy ellenkezzen vele.

Mert tényleg tehetett volna többet. De vajon mi megtennénk akár ennyit is?

A Schindler listája tehát nem egy tündérmese. A főhőse nem bátor, talán nem is hős, sokáig vakon követi a saját érdekeit, lassan ébred fel benne a lelkiismeret szava. Egyszóval Oskar Schindler karaktere nagyon valóságos, emberszerű. Liam Neeson pedig minden szempontból tökéleteset alakított. .

 A film egy másik különlegessége, hogy majdnem végig fekete-fehér. Talán ennek köszönhető, hogy bár 1993-ban készült, felvételei egyáltalán nem tűnnek régebbinek a mai filmeknél. A fekete-fehér ábrázolásmód csak három esetben változik. A film elején, a végén (amikor a film szereplői Schindler sírjához kísérik a még élő ún. Schindler zsidókat), és akkor amikor egy kislány megjelenik a fekete-fehér környezetben piros kabátban.

Ezek a jelenetek általában fordulópontot jelentenek Schindler felfogásában, ekkor válik egyre felelősségteljesebbé, érzékenyebbé.

Mint fentebb is említettem a film kétségbeesés helyett reményt ad a nézők számára. Nem csak azért, mert egy ember képes volt megmenteni 1100 halálraítéltet, hanem azért is, mert a filmet nézve, a gyár munkásait látva rádöbbenhetsz arra, a közhelyessé vált, mégis újra és újra átélhető mondatra, hogy élni mégiscsak nagyszerű dolog. Ez a film Auschwitzban játszódó jelenetében például gyönyörűen van ábrázolva. 

Összefoglalva, a Schindler listája egy rendkívül összetett film, a legjobb, amit eddig ebben a témában láttam.

A színészek nagyon élethűen játszanak, a karakterek valóságosak, a hangulatok tökéletesen átélhetőek, és minden apró részletnek jelentősége van. A Schindler listája nem egy könnyű film, nem hiányoznak belőle a fájdalmas képsorok sem, de ha végigszenveded, átéled és végiggondolod  igazán különleges felszabadultságot és életörömöt élhetsz meg. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved