Új üzleti modellt hozhat a Mulan Disney+ bemutatója. Nem biztos, hogy jól járunk


Solymosi Máté (18éves) - 1 hónapja

A Disney új, élőszereplős Mulan-filmje többszöri halasztás után végül nem mozikban fog először megjelenni. A koronavírus-járvány elhúzódott, így a kiadó úgy döntött, saját streaming-platformján, a Disney+-on fogja elérhetővé tenni a filmet szeptemberben.

A döntés – vagy a film – úgy tűnik sok pénzbe kerülhetett a vállalatnak, ugyanis a Mulan-t 30 dollárért lehet majd megvásárolni azokban az országokban, ahol a Disney+ elérhető  (a szolgáltatás havidíja mellett, természetesen), ami nagyjából 9000 forintnak felel meg.

Magyarországon még nem elérhető a Disney+, így azt nem tudhatjuk, hogy nálunk mennyiért vesztegetnék a filmet. Hogyha viszont a 9000-el számolunk, akkor látható, hogy ennyi pénzbe kerülne hat felnőttnek elmenni moziba, illetve ilyen áron már a 4k-s blu-ray-t is bezsebelhetjük (ami ugye nem kell mondjam, hogy nem kötött semmilyen feliratkozáshoz, így miután megvettem örökre az enyém – ellenben a Mulan-al, ami elveszik miután lejár a feliratkozásom, legalábbis a jelenlegi információk alapján).

Amennyiben ez egy egyedi eset, akkor is kissé pofálannak tűnik, de ez önmagában még nem akkora probléma, nem? Viszont hogyha beválik ez a modell, akkor fennáll a kérdés, hogy vajon megmarad-e a streaming-szolgáltatások kényelme?

Az, hogy ilyen sokra kell feliratkozni és nyomon követni nem túl pozitív, de ezzel még megbirkózunk. De azzal mit fogunk kezdeni, hogyha minden cég a nagyobb filmjeit feláron fogja kínálni? Esetleg külön feliratkozást fognak kínálni a korai hozzáféréshez? A Mulan sikere nem kecsegtet a vásárló számára pozitív kimenetelekkel.

Aki járt már az interneten, annak nem feltétlen idegen a Mulan üzleti modellje. Jelenleg főleg Youtube-on, de más oldalakon is ki tudunk bérelni filmeket 48-órás periódusokra. Ez alatt korlátlanul megtekinthetjük őket, azonban, ha lejár a keretünk akkor a film eltűnik. Ha nem kerítettünk rá sort miután megvettük, akkor így jártunk. Ez számomra nem egy túl szimpatikus modell, túl sok pénzt kérnek el a semmiért.

Régebben a filmkölcsönzésnek kultúrája és költségei voltak; nem csak úgy volt szükség pénz fizetésére, ugyanis egy fizikai lemezt kaptál kölcsön, amit addig más nem vehetett ki. Ténylegesen volt értelme a visszavitelnek és a fizetésnek is. Így, online már sokkal nehezebb megtalálni ennek a költségeit – valószínűleg azért, mert nem igazán vannak, és csak azért fizettetnek ki ilyen irracionális összegeket a vásárlóval mert megtehetik. Semmi akadálya nem volna annak, hogy a vásárló egy letöltőlinket vásárolhasson meg amivel örökké tudja nézni a filmet. Csak ugye ez a vállalatoknak nem éri meg.

Ide tartozó érdekesség, hogy a tudomásom szerint a különböző médiaiparok (élükön a videojátékiparral) eddigiekben ellenezték a kölcsönzést, valószínűleg azért, mert a piac nem kecsegtetett profittal, ellenben valóban eleshettek vásárlóktól, akik a lemezek megvásárlása helyett megelégedtek egy kölcsönzéssel és egyszeri megtekintéssel. Éppen ezért egyenértékűként kezelték a kalózkodással, lopással és támadták a koncepciót – ahol csak lehetett, a fizikai lemezek birtoklását szorgalmazták. Most, hogy lényegében ugyanazért a kölcsönzési szolgáltatásért már náluk realizálódik az extra nyereség azonnal szakmai érvek alapján is elfogadhatóvá vált a szolgáltatás. Érdekes, ahogy ez működik.

Ebben az egészben a legszomorúbb azonban az, hogy néhányan (javítok, meglepően sokan) a Disney mellé álltak. Azt mondják, körülbelül ennyi pénzbe kerül elautózni egy családnak a moziba, venni jegyet és rágcsákat, szóval igazából a Disney ajánlata fair.

Most attól tekintsünk el, hogy a mozik és a streamelés költségei nagyon különböznek – mert a moziknál alkalmazottakat, gépeket kell fizetni minden vetítésnél, míg a streamelésnél csak fel kell tölteni egy fájlt.

Attól is tekintsük el, hogy a mozik bevételeinek a fele megy csak a film kiadójának, így amikor 1500 ft-ot fizetünk egy mozijegyért akkor abból a Disney kb 800-at kap (ezáltal amikor 30 dollárt elkérnek a Mulan streamelés-jogáért akkor még sokkal nagyobb profitot visznek haza mint elsőre tűnik).

Tekintsünk el attól is, hogy ezzel rengeteg ember megélhetését tervezik megvágni, ugyanis a kukoricák gyártói, a moziüzemeltetők mind elesnek a saját bevételeiktől, amikhez a Disney-nek ugye semmi köze. Bár ezek mind valódi problémák, nekem nem ez szúrt most leginkább szemet.

Viszont az, hogy ezek az emberek nem jönnek rá, hogy a moziélményt és a rágcsát nem kapod meg amikor streameled a kis laptopodra a Mulant az engem a gerincemig megdöbbent. Tényleg ennyire nem zavarja az embereket amikor átverik őket? Tényleg ennyire nem akarják azt, hogy jobb legyen nekik?

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved