A megszokottnál kisebb programmal jelentkezik a 15. PLACCC Fesztivál


kidsnews (127éves) - 3 napja

A 15. PLACCC Fesztivált szeptember 24. és október 2. között rendezik meg Budapesten, a  fesztiválra jellemző módon a produkciókat szokatlan helyszíneken, a budapesti utcákon, egy üres belvárosi kirakatban vagy éppen egy falmászó sportklubban láthatja majd a nagyközönség.

A szeptember 24. és október 2. között jelentkező, immár 15. PLACCC Fesztivál Vörös Krisztián (Piros) pop-up kiállításával kezdődik. A fesztivál folytatásaként jelentkezik a Re:walking The City című, négy tematikus sétát magában foglaló válogatás a népszerű, nyári fesztiválkülönkiadás, a Wa(l)king the city eseménysorozatból.

A programban Murányi Marcell bogárhoteleket telepített, melyek a feléledő város és a természet kapcsolatára utalnak. Akik nyáron lemaradtak, most pótolhatják a Bug című sétáját, amely a környezettudatosságra fókuszáló megközelítést képviseli és maradandó nyomokat kíván hagyni a városi térben. Somló Dávid Kicsengetés című sétája a köztér meditatív, egyszerre személyes és közösségi megélésére ösztönöz.

Képünk illusztráció

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanuló flamand Ine van Horen Blaha-walk című sétája a városi antropológia szemszögéből vizsgálja Budapest ambivalens terét és az azt meghatározó épületet, Juhász Gergő Kaska pedig a Make it visible című sétája során hajléktalan emberekről készít portrékat, amelyek sajátos public art alkotásokként egy ideig a helyszínen maradnak. 

A képzőművészt az érdekli, hogy ha egy tűzfalfestmény turistalátványossággá, a város büszkeségévé tud válni, akkor vajon azzá válhat-e egy szép hajléktalan ember és a képmása. A séták során a PLACCC Fesztivál partnere a Budapest titkait kutató, tematikus városnéző sétákat szervező Imagine Budapest.

Különleges kísérletnek ígérkezik Vass Imre rész_munka_idő című projektje, amelynek keretében a táncművész egy üres, belvárosi üzlethelyiségben öt napon keresztül, hétfőtől péntekig, napi négy órában fog dolgozni, vagyis táncolni. Egy amerikai tanulmány szerint a 20 legmegterhelőbb fizikai munka között a táncosé az első, mert nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint egy építőmunkás, egy tűzoltó vagy egy fitneszedző. A kirakaton át megtekinthető, élő tánc-installációnak van értéke, ám ez nem kézzelfogható és beárazható, mint egy kiló kenyéré vagy egy felépített házé.

A produkció ezért olyan kérdéseket vet fel, hogy valójában kinek, hogyan és milyen mértékben térül meg a táncművész kitartó és megterhelő izommunkája, illetve ki dönti el a különböző munkák, például ennek a táncprodukciónak a társadalmi hasznosságát.

A Ziggurat Project művészei az AWE című új, térspecifikus darabjukat mutatják be, az előadás mozgásvilága a kortárs táncot ötvözi valós sportmászó technikával és színházi elemekkel, méghozzá egy óbudai falmászó sportklubban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved