A tinédzserek több mint fele nem elégedett a testével


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

A testi megjelenéssel és a testsúllyal való elégedetlenség világszerte egyre nagyobb méreteket ölt. A brit Girlguiding női attitűdökre vonatkozó 2018-as felmérése szerint a 11–21 év közötti lányok 62 százaléka szeretne fogyni, 50 százalékuk próbált már valamiféle fogyókúrát, és 29 százalékuk fontolgatja a plasztikai műtétet. Egy másik felmérés szerint a nyugati egyetemisták 80 százaléka számolt be testi elégedetlenségről.

Miért elégedetlenek magukkal a fiatalok?

Egy ausztrál pszichológiaprofesszor, Marika Tiggemann évek óta kutatja az evészavarokat, kiváltképp azok összefüggését a közösségi médiával: 8–9, illetve 13–15 éves lányokat vizsgáló 2013-as tanulmányában arra jutott, hogy

az interneten töltött idő összefüggést mutat a vékony testkép és a soványságra törekvés fontosságával.

Hasonlóan látja a helyzetet Magyarországon Bacsa Hédi, a Lélekfogadó alapítója is.

„Ha nem elég erős az énképünk, könnyen befolyásolhatóak vagyunk a közösségi média által. A torz képhez és az aktuális divathoz való igazodás minden korosztályt érint, de talán a fiatalok körében hordozza magában a legnagyobb veszélyt, hiszen ők még sokkal nehezebben ítélik meg, hogy mi a helyes és mi nem az” – mondta a szakember, aki ugyanakkor nem csak a Facebookot és az Instagramot okolja az egyre több testképzavaros fiatalért.

képünk illusztráció

„Sokszor a szülők testképzavara is rávetül a gyerekekre. Előfordul, hogy az anyuka vagy az apuka rossz követendő példát mutat, a gyerekek pedig a tőlük látott mintákból építkeznek. Arra is látok példákat, hogy valaki nem tudja elfogadni a saját testét, ezért a gyermekén próbálja behajtani az ellenkezőjét: például egy vékony anyuka azért piszkálja a lányát, hogy a több edzéstől gömbölyűbb legyen” – nyilatkozta Bacsa Hédi.

képünk illusztráció

2020. október 9 és 16. között kerül megrendezésre a Body and Soul Summit. Az interneten megrendezett előadás-sorozat hét napja alatt 21 szakértő beszél az emberi testet és lelket érintő legfontosabb témákról, köztük a testképzavarról is. Az előadók között szerepel Dr. Buda László pszichiáter, pszichoterapeuta, a SzomatoDráma kifejlesztője; Szőke Rita gyermekpszichológus is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Body and Soul Summit

2017 Kidsnews | All rights reserved