Erich von Däniken író okkult gyökerei


kidsnews (127éves) - 4 hete

A paleoasztronautika, vagyis ősi idegenek hipotézise gyökereihez a XIX. század közepéig kell leásni. A lényege, hogy az ősi emberi kultúrák fejlődését földönkívüliek befolyásolták, idegenek, akiket egykor istenek hittek, és ők állnak számos híres építmény, rejtély vagy műalkotás mögött. Ezen meghökkentő elméletek korántsem újkeletűek.

1875-ben alapította Helena Blavatsky, vagyis Jelena Petrovna Blavatszkaja orosz írónő a keleti filozófiákból inspirált ezoterikus, okkult filozófiai irányzatot, a teozófiát. (A teozófia és a belőle kivált antropozófia ma is aktív mozgalom.) Blavatsky értekezett először arról, hogy őseink földönkívüli civilizációval léptek kapcsolatba, bár ő inkább spirituális lényekre gondolt, nem idegen élőlényekre.

Egyik követője, W. Scott-Elliot azonban már arról írt, hogy ezek az ősök a Vénuszról érkeztek lángokat lövellő szekereken, és a Lemuria nevű ősi városban adták át tudásuk, sőt lelkület a Földön létrehozott élőlényeknek, így született meg az emberi faj.

A XX. század első felében a teozófia megtermékenyítőleg hatott egy tehetséges amerikai íróra, bizonyos Howard Philllips Lovecraftra. Ő elsősorban komor horrornovelláiról lett ismert, amelyek sötét hangulata Edgar Allan Poe műveire emlékeztet, viszont komplett mitológiát is teremtett mögéjük. Mítoszai lényege, hogy bolygónkat több millió éve földönkívüli szörnyistenek, a Nagy Öregek uralták, amelyek közül csak néhány maradt a Földön (a leghíresebb Cthulhu), de csak az alkalomra (például egy dimenziókapu megnyitására) várnak, hogy visszatérjenek.

Az azóta eltelt évtizedekben számos tudományos-fantasztikus könyv, film és sorozat alapja volt hasonló felvetés Frederik Pohl Átjáró-regényeitől a Galaxis útikalauz stopposoknak című szatíráig, a Csillagkaputól a Prometheusig, a Star Trektől a Battlestar Galacticáig.

Lovecraft számára mindez írói fikció volt, néhány rajongója azonban komolyan vette. A francia Jacques Bergier és Louis Pauwels az 1950-es években sokat tett Lovecraft műveinek európai népszerűsítéséért, de 1960-as,

Mágusok hajnala című könyvükben már nem sci-fi irodalomként, hanem történelmi elméletként tálalták, hogy az egyiptomi piramisokat és más ókori építményeket a kor technológiai fejlettségével nem lehetett volna felépíteni, így idegenek álltak a háttérben.

A mű Franciaországon kívül nem lett ismert. Olvasta viszont egy Erich von Däniken nevű svájci hotelmenedzser, akinek 1968-as, A jövő emlékei című műve már világsiker lett. (A Mágusok hajnalára először nem hivatkozott, csak a következő kiadásokban, hogy elkerülje a plágiumpert.) Von Däniken művei sok tízmillió példányban keltek el, és a rendszerváltás után hazánkban is népszerűek lettek.

Mint a HISTORY televizió csatorna 2018-as, reprezentatív országos felméréséből kiderült, a magyarok 27 százaléka szerint léteztek olyan ősi civilizációk, amelyek földönkívüli eredetűek voltak, a felsőfokú végzettségűeknél ez az arány a 34 százalékot is eléri.

Erich von Däniken kutatóközpontot is alapított Center for Ancient Astronaut Research néven, ennek volt 12 éven át igazgatója a HISTORY Ősi idegenek című műsorának vezető szakértője, Giorgio Tsoukalos – az ő arcképéből született mém, amelynek felirata szerint minden rejtélyes jelenség mögött idegeneket sejt.

A műsor sokféle ember nézi: vannak a „hívők”, akik szerint mindez történelem, mások szórakoztató tudományos fantasztikumnak tekintik. Bármelyik táborba is tartozzunk, akár még tanulhatunk is a sorozatból: a bemutatott ősi kultúrákról, mítoszokról, jelenségekről (a most látható évadban többek között a Stonehenge-ről vagy az istenek eledeleiről szóló mondákról) elismert tudósok adnak általános tájékoztatást, és csak ezt követi a kérdésfelvetés: lehetséges, hogy mindebben földönkívüliek is szerepet játszottak?

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on isForrás:

HISTORY

2017 Kidsnews | All rights reserved