Ésszerű fukarság – a háztartás költségvetése, megtakarítás, fogyasztás


Poscher Dominik (20éves) - 1 hónapja

Az egyetem (vagy éppen a középiskola) letudva, repesel az örömtől és repdesel az egekben, miután elhagytad a családi fészket. A nagybetűs élet állomást észlelve hirtelen zuhanórepülésbe kezdesz, és az új házad/lakásod /albérleted bejárati ajtaja előtt találod magad. Remegő, nyirkos szárnyaiddal próbálod a kulcsot a megfelelő pozícióba navigálni. Idegességed mibenléte azonban nem a „kétbalszárnyasságodból” ered: tisztában vagy vele, hogy ez a kulcs nem az a kulcs, amire igazán szükséged van. Lehet a kollégiumi éveid alatt rendelkeztél a másolatával, de azt forgathatod akármeddig, csak a kisbetűs élet kapuit nyitja. Kétlem, hogy te erre szerződtél.

Itt nincsenek félmegoldások, ez az új helyzet a kulcsok kulcsát kívánja. Látom, böki a csőrödet a tájékozatlanság, szóval bökjük ki minél hamarabb: a kulcs a pénzügyekhez! Hát mi más?

Mostantól a fogyasztás, megtakarítás, költségvetés kialakításának hármasa (hiába volt valakinek matekból csak hármasa) egy újabb szeletet ad hozzá életed tortájához.

Lássuk hát az ő tanácsaikat, melyek egy része alapvetés, de másik fele csupa olyan megoldás, amit érdemes elraktározni, megfogadni és a jövőben hasznosítani. Természetesen az életben vannak jóval fontosabb területek a pénzügyeknél, a kulcsok kulcsa nem feltétlenül itt keresendő, de a hatásos bevezető kulcsfontosságú.

Ragadj egy papírt és egy tollat! Ceruza is jó! Szalvéta is! Utóbbi kettő együtt nem biztos, hogy működik, ilyet esetben variálgass.

Szabaduljon ki belőled az alkotószellem, egy ecsetvonás itt, egy ecsetvonás ott, és máris kész a havi költségvetés! Igazi mestermű. Porold le, mint az igazi művészek, vedd kezedbe egy végső szemlére, majd rakd ki a hűtőre az egyik Balatonos mágneseddel. Ezután pedig már, mint egy kiállított darabot figyeled, 1 méteres távolságból, nehogy a riasztó megszólaljon. Hát igen, sajnos a koplalás a történet velejárója, legfeljebb annyit tehetsz, hogy nem az élelmiszertárolóra helyezed ki legközelebb.

Szóval ott állsz, és szemügyre veszed a fix összegű, rendszeres kiadásokat (lakbér, előfizetési díjak stb)., melyeket papírra, appra vetettél.

Ha törik, ha szakad, ezeket mindenképpen meg kell térítened, ami marad, azzal tudsz még gazdálkodni. Ez az összeg élelmiszerre, lakásfenntartásra, szórakozásra, illetve közlekedésre megy még el.Az erre a nagyobb csoportokra szánt kiadások minden hónapban változni fognak, ami annyit tesz, hogy a költségvetési terven alkalomadtán módosítani kell, bizonyos összegeket átcsoportosítani.

Ehhez annyit tehetünk, hogy minden este számba vesszük az adott nap költségeit. Az ebédszünetben megvett kis péksüteményt, vagyis legapróbb dolgokat szintén, ugyanis leginkább ezeken bukhat el a tervezet. Bizonyára a megtakarítás sem utolsó számodra.

Minden hónap elején érdemes bevételedből egy fixen meghatározott mennyiséget félretenni ebből a célból. Valószínűleg ez a kérdés gondolkodóba ejt: „vajon mekkora legyen ez az összeg?” – elmélkedsz.

Semmiképpen se akkora, hogy már a hónap 9. napján könnyes szemekkel a megtakarításodhoz kelljen nyúlnod, mert minden más odalett, és végszükség van. Realitás és józan ész!  Praktikus aranyszabály: minden bevételed 10%-ára úgy tekints, hogy az nincs.

Lehet kártyában és szerelemben is szerencsés vagy, de bármikor tönkre mehet a mosógéped, felrobbanhat a porszívód, vagy éppen betörhet az ablakod, miután a rosszakaróid egy talicskányi kővel célba veszik. Ezekkel a meglepetésszerű eseményekkel nemigen lehet számolni, legfeljebb felkészülni rá, ezért egy erre kialakított keret ugyancsak nem árthat. Amennyiben nem egyedül élsz, érdemes a veled egy háztartásban lévőkkel (lehet ez a szerelmed, kártyapartnered stb.) közös költségvetést vezetned, hiszen sok esetben ugyanarra megy el a pénzetek, így a házfenntartáshoz kapcsolódó befizetéseket együtt is felügyelhetitek, esetleg egy reggeli kávé mellett megbeszélhetitek. Csupa móka!

Most pedig vegyük sorra a spórolási lehetőségeinket! A legjobb rész.

Könnyen lehet, hogy az „Extrém fukarság” című műsoron nőttél fel, ahol hősünk zuhanyzás közben mossa ki koszos ruháit. Hívogató lehet, hogy végre van kivel közösen letusolni, viszont valamivel célszerűbb, ha normális ember módjára mosogatógépet használunk, azt tele pakoljuk, ezzel annak teljes kapacitását elérve, ami hatékony működést eredményez. Mosógéppel ugyanez a helyzet, mindkettő fogyasztása üresen is nagyjából ugyanakkora, szóval, ha valamikor, akkor itt aztán kényedre-kedvedre kimaxolhatod a kimaxolni valót.

Hőérzetünket a levegő páratartalma nagyban befolyásolja, ezért az eszesek kieszelték, hogy télen párologtatással alacsonyabb hőmérséklet mellett se fogunk halálra fagyni. Márpedig, ha csak 1 fokkal is alacsonyabbra vesszük a lakás hőmérsékletét, rögtön kábé 6%-kal csökkenhet a fűtésszámlánk.

De akár még többel is lejjebb csavarhatod a fűtést, biztosan van otthon egy kényelmes kardigánod, amit fel tudsz áldozni erre a célra. A párologtatás egyébként nem igényli az eszesek eszességét, elég ha csak egy vizes törölközőt, vagy egy tál vizet helyezünk a radiátorra. Igen ám, de ha szegény fűtőtestet megfosztjuk szeme világától, például egy lelógó függönnyel, akkor nincs jogunk számon kérni gyér hatékonyságát. Elengedhetetlen tehát, hogy semmivel se takarjuk le a radiátort, máskülönben 40%-kal is visszaeshet a fűtési teljesítménye.

Sokak hűtőszekrénye egy kis kamrában kap helyet. Amennyiben módunk van rá, inkább egy tágasabb, szellős hellyel kedveskedjünk neki, ő pedig mindezt viszonozni fogja azzal, hogy a működése során keletkező hőt könnyebben leadja, így a fogyasztása sem lesz akkora. A hűtőkben tetszelgő jégről is érdemes szólni, becsapós egy tünemény.

„Hiszen olyan hideg, mit árthat ott?” – gondolhatnánk. Valóban, a jég jéghideg, viszont jó hőszigetelő is, így a nem jégtelenített hűtőszekrények jóval több energiát igényelnek a belső hőmérséklet fenntartásához. Jégteleníts hát!

Kiváló befektetői érzékedről tennél tanúbizonyságot, ha a hagyományos izzók helyett LED-es égőkkel szerelkeznél fel, ők ugyanis amellett, hogy fogyasztásuk bőven alacsonyabb, 20x annyi ideig szolgálnak majd téged, mint ideje múlt társaik. Végül pedig tedd fel az i-re a pontot egy energiatakarékos konnektorral, aminek köszönhetően nem kell majd minden alkalommal kihúznod vagy teljesen áramtalanítanod a berendezéseket, az eszköz maga gondoskodik arról, hogy megszüntesse a készenléti fogyasztást, mely a lakás áramfogyasztásának 10-15%-át teszi ki. 

A legfrissebb felmérések szerint a lakás fenntartása a legdrágább mulatság, viszont az „élelmiszer” kategória ott lohol szorosan a nyakában, így beszéljünk kicsit a vásárlásról.

Törekedjünk szezonális zöldségek, gyümölcsök beszerzésére, hiszen mindez annyit jelent, hogy nem távolról szállították őket, valószínűleg éretten szedték, és olcsón kaphatóak jó minőségben. Persze télen is vehetünk áfonyát, csak mások lesznek a körülmények. Amint meglátjuk, hogy sárga színű cetlin szerepel a termék ára, rögtön felcsillan a szemünk, ugyanis akcióról van szó.

Azonban ilyenkor tessék higgadtnak maradni, mérlegelni, és feltenni a nagy kérdést: tényleg szükségem van arra a metszőollóra a panellakásomba?

Egyszóval, ha valami olyan árut adnak kedvezőbb áron, amire már régóta fáj a fogunk, akkor jöhet az örömtánc a mellettünk álló árufeltöltővel. Egy adott termék két kiszerelését látva különös óvatossággal kell eljárnunk, nem zökkenthet ki az előző örömtánc mámora. Ilyen esetekben az egységárat vegyük górcső alá, és aszerint döntsünk.

Amennyiben az itt foglaltakat nem utasítjuk el kapásból, és a költségvetési terv gondolatának felénk áramló lágy, ártalmatlan szelét látva nem kezdünk el futni az életünkért, hogy aztán egy szélfogóval állítsuk meg ezt az orkánt, akkor még van esélye a pénztárcánknak egy boldogabb jövőre.

Ez az orkán ugyanis a Riviéra. Meg a Balaton is.

A nagyszerű Pénziránytű Alapítvány mind Facebookon , mind Instagramon megtalálható, mely felületeken további hasznos tanácsokhoz és érdekességekhez lehet hozzájutni.

Pénzügyi tudatosságunkat a Pénziránytű Alapítvány támogatta


Forrás:

Támogatott tartalom

2017 Kidsnews | All rights reserved