Heti Covid-mérleg: Péntektől tovább szigorodnak a szabályok


kidsnews (127éves) - 2 hete

Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára péntektől a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező lesz az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata.

Ha ezekben az intézményekben és helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Helyszíni bírságot akkor szabhatnak ki, ha az érintett felhívásra sem tartja be a maszkviselési szabályokat, a fővárosi önkormányzat már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a nem megfelelő maszkviselés, vagyis például az orr szabadon hagyása is a szabályok megszegésének minősül.

A rendelet kivételként határozza meg az említett helyeken való étel- és italfogyasztást, és az előadókra sem vonatkozhat a maszkviselési kötelezettség, mivel ez a művészi önkifejezést nagyban megnehezítené – írták az elfogadott javaslatban.

Jelenleg a fiatalok relativizálják a veszélyt, míg tavasszal az idősebb generáció törődött kevésbé a járványügyi ajánlásokkal, most a statisztikák szerint a vírus leginkább a 45 évnél fiatalabbak körében terjed.  Ez is bizonyítja, hogy a fiataloknak sokkal jobban kellene figyelniük a maszkviselésre .- mondta Steigervald Krisztián generációkutató.

Október 1-től várhatóan nem csak a diákoknak, de a tanároknak is kötelező a lázmérés az iskolába való belépéskor-  mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára. Maruzsa Zoltán elmondta, a lázmérés alapvetően kézi digitális eszközökkel történik, de azokban az iskolákban, ahol nagy a létszám, akár hőkamerák elhelyezése is indokolt, amelyek beszerzése folyamatban van, és október 1-jéig még számos intézkedés várható ezen a téren.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved