Hogyan tudod kifejezni a részvétedet? – Etikett szakértőnk segít


Kermit (17éves) - 1 éve

Fiatalként az ember távolinak érzi a halált és igyekszik nem is gondolni rá, de aztán meghal egy osztálytárs, haver, barát közvetlen hozzátartozója és azt veszed észre, hogy kínodban inkább elkerülnéd csak, hogy ne kelljen vele beszélned, mert nem tudod mit is mondhatnál. Mert a „tudom, mit érzel” közhely nem fér ki a szádon, hiszen magad is tudod, hogy valójában fogalmad sincsen róla, ahogy arról sincs, hogy „már jobb helyen van” vagy sem. Részvétem pedig csak simán annyira felületes, hogy már kimondani is kellemetlen.

De akkor hogyan kell(ene) viselkedni ilyen helyzetekben? A kérdés megoldásában Kibédi Varga Katalin, etikett szakértő volt a segítségünkre.

A halál ugyanolyan természetes része az életünknek, mint a születés. Ha ezt megérted, nem fogod annyira kínosan érezni magadat, amikor egy ilyen szomorú hírt hallasz vagy temetésre kell menned.

Ilyenkor érzed, hogy mondani kellene valamit, valami vigasztalót, de mégsem tudod pontosan, hogy mit. Elég, ha annyit mondasz, hogy nagyon sajnálod, és sok erőt kívánsz neki ebben a nehéz időszakban és ha bármiben a segítségére lehetsz, csak szóljon.

Ne kérdezősködj a részletekről, ha szeretne veled valamit megosztani, majd megteszi. Ha közeli ismerősről van szó, felhívhatod. Ami a meghívást illeti, biztosan jól esne neki, hogy gondolsz rá, de feltétlenül tedd hozzá, hogy megérted, ha a jelenlegi helyzetben nem tudja elfogadni.

Nehéz ilyenkor megtalálni a megfelelő szavakat együttérzésünk kifejezésére. Bármit is mondunk közhelyesnek tűnik, ezért elegendő, ha biztosítjuk a gyászoló családot arról, hogy segítünk ha kell.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved