Hogyan “viselkedjek” egy mozgássérült emberrel


Kermit (17éves) - 3 hete

Legtöbbünk számára nehézséget okoz, ha egy mozgássérült emberrel találja magát szembe. Sokunkat feszélyez a természetes kíváncsiságunk, amely arra sarkall bennünket, hogy hosszabban elidőzőn a tekintetünk a sérült testrészeken. A kérdések özöne tódul ilyenkor a nyelvünkre, hogy kérdéseinkre kapott válaszokkal értelmezni tudjuk a helyzetet, de az ember ilyen esetekben igyekszik visszafogni önmagát, és általában állunk leforrázva, hogy mi az, amit tehetünk és mi az amit nem, az ilyen kínos helyzetek elkerülésének érdekében kértük ki Kibédi Varga Katalin, etikett szakértő véleményét a témában.

Az első és legfontosabb, hogy valóban ne kezd el firtatni a betegsége okát. A legtöbb ember azért érzi ilyen helyzetben kényelmetlenül magát, mert nem tudja, hogyan is viselkedjen,

és beleképzeli magát a másik helyzetébe, borzasztóan sajnálja, pedig nem kellene, mert nem tudhatod, valójában hogyan érzi magát. Ráadásul

hidd el, hogy normális emberi kapcsolatokra vágyik, nem pedig arra, hogy sajnáld.

Ha megismered, rájössz, hogy nemcsak segíteni tudsz neki, de te is sokat tanulhatsz tőle.

Képünk illusztráció

Ne feltételezz semmit előre róla és az életéről, ne készülj külön rá, miben fogsz segíteni − majd eldönti ő, hogy milyen segítségre van szüksége. Még véletlenül se kezdd el például tolni a kerekesszéket a megkérdezése nélkül.

A szemkontaktus ebben az esetben még fontosabb, nézzetek egymásra beszélgetés közben, és ne az őt kísérő harmadik személyre, ápolóra vagy szülőre figyelj.

Képünk illusztráció

Néhány alapszabály, amely megkönnyíti ezeket a helyzetek:

Mindig tekintsd egyenrangú partnernek a mozgáskorlátozott társad, és soha senkire ne a megjelenése vagy a mozgáslehetősége alapján, hanem emberi teljességében tekints.

Próbáljunk meg vele egy magasságba kerülni és ne „felülről” kommunikáljunk vele.

Igyekezzünk vele szembe fordulni, hogy ne neki kelljen forgolódni, ha hozzánk akar szólni.

A jószándékú segítői tevékenységet ne rajta, hanem vele együtt és bele egyezésével tegyük meg.

Ha a fizikai nehézségei kommunikációs zavarokkal is párosul, kezdetben egyértelmű eldöntendő kérdésekkel vonjuk be az élethelyzetekbe, ahol egyértelmű „igen” – „nem” jelzésekkel tud nekünk válaszolni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved