Hordozható, kompakt tabletek online oktatáshoz – Bemutatjuk a Microsoft Surface Go 2-t és a Surface Pro X-et.


Tomi (14éves) - 12 hónapja

A jelenlegi vírusos zűrzavarban sosem árt egy plusz eszköz a családba, hiszen akár egyik napról a másikra hazaküldhetik az egész osztályt vagy iskolát és akár a nullából kell felépíteni egy új rendszert. A hónapokon keresztül tartó online oktatás által mindenki tapasztalatot gyűjtött – a pedagógusok egy összeszedettebb, nem egy hétvége alatt összedobott rendszerre, míg a nagyobb családok (többek között) egy-két plusz gépre vágytak, hiszen nekik sem volt egyszerű anyu-apu egyetlen irodai gépén osztozkodni.

Ahogyan azt az Instagram-oldalunkon már említettük, a Microsoft Magyarország jóvoltából megkaphattunk két hihetetlenül menő kütyüt, egy Surface Pro X-et és a Surface Go széria második generációját, tesztelésre.

Nézzük mire volt elég az egyhetes tesztidőszak egy magamfajta kockának a két eszközt használva.

Alapjáraton

Nos, lényegében annyit érdemes tudni, hogy a két készülék valójában két tablet, a pluszt jelentő kompatibilis billentyűzetet és érintőtollat külön kell megvásárolnia annak, aki szükségét érzi. Természetesen mindkét eszközt az utóbbi kiegészítők nélkül is használhatjuk.

Videochatelésre és fiatalok basic online tevékenységeinek lefolytatására (sorozatnézés, szövegszerkesztés, rajzolás, böngészés) mindkét gép tökéletes választás.

A Surface Go 2 és a Pro X külsőre csak méretben különböznek, előbbi 10,5 (1980×1280 pixel), míg utóbbi 13 colos (2880×1920 px.), Microsoft Pixelsense kijelzőt kapott, a kompaktabb Surface Go 2-t pedig Gorilla Glass 3 réteggel is bevonták. Megrendeléskor a Go 2 esetében 4 és 8, míg a Pro X esetében 8 és 16 gigányi RAM közül választhatunk.

A Surface Go 2-nél Intel Pentium Gold és Intel Core m3 (8. generáció) közül dönthetünk, míg a Surface Pro X esetében kizárólag a Microsoft SQ1-el lehet megrendelni. Előbbit 64GB vagy 128GB-tal, míg utóbbit 128, 256, vagy akár 512GB-al kérhetjük.

De most már elég a száraz számokból, nézzük a tapasztalatokat.

A teszteléshez minden lehetséges eszközt, így a billentyűzetet és az érintőtollat is megkaptam, és őszintén bevallom kellemesen csalódtam mind két eszköz minőségében. Kövezzetek meg, de szerintem nincs az a fiatal, aki már jó márkanév alatt is ne kapott volna be valami silány minőségű keleti rettenetet  amit nem kell kidobni ahhoz, hogy betöltse a hulladék szerepét.

Ezzel szemben a Microsoft oda tette magát és nagyon jó minőségű kiegészítőket kaptam mindkettővel elégedett voltam. A billentyűzetet mágnessel lehetett a képernyő aljára rögzíteni, majd azt fixálni a hátulján kihajtható támasztóval.

Hasonlóan mágneses módon lehetett a töltőre tenni a készülékeket. A készülékeken szimuláltam mindenféle életszerű felhasználási szituációt, amikor az eszköz szétcsúszhat  😂 Ez alapján ki tudom jelenteni  üzemszerű használatban szinte lehetetlen, hogy elváljanak egymástól.

Személyes véleményem, tapasztalatok

Nos, nem hiába látunk mostanában egyre több Microsoft terméket a médiában, hiszen a cég hihetetlen gyorsasággal behozta lemaradását a fizikai termékek szektorában és azt kell mondjam, nem is akárhogy. Legyen szó a gigászi tervezőgépekről, a hordozható tablet-laptopokról, vagy éppen a kétképernyős mobilokról, a cég hatalmasat alakított.

Ami a Surface Go 2-t illeti, a szobámba titokban besettenkedő családtagok bizonyítják, hogy a Surface Go 2 maximálisan tesóálló. Ezt a gépet főképp videóhívásokra találták ki, így egy esetlegesen bekövetkező online oktatásra olcsó és elég kompakt megoldást jelenthet ez a készülék. Természetesen emellett alap internetes tevékenységek végzésére is alkalmas.

A Surface Pro X-et szerencsémre teljesen megtarthattam magamnak és nem volt vele problémám. Akadozás nélkül ment a videochat, a YouTube és társai. (Persze ugyanezt elmondhatjuk a másikról is.) Ezen is tudtunk rajzolni, a Microsoft Whiteboard használatával. Számomra főként a nagyobb mérete miatt volt alkalmasabb.

A Windows már bekapcsolásnál friss volt és egy szemrebbenés alatt megnyitott bármit, mindkét eszközön. Az én gépem esetében kell várni egy-két percet, hogy amíg feléled, hogy utána bármit is megnyithassak. A tesztgépeken ezzel nem volt gond, a ~20 másodperces bekapcsolás után egyből használhattam.

Ez persze várható volt, hiszen ha a Microsoft nem tudja, hogy milyen rendszerkörnyezet megfelelő a Windowsnak, akkor senki.

Ami az akkuidőt illeti, simán kibírt mindkét gép nagyjából olyan 6-7 óra nyomkodást, egy töltéssel. Egyetlen dolog volt, amiben csalódtam, az pedig nem más, mint hogy egy picit komolyabb játéktól, esetemben az Asphalt 9-től bevérzett. Nagyon laggolt, még a betöltés ikonja is akadozott. Viszont a webes játékok (pl. Y8, Kizi) gond nélkül elmentek rajta, azonban ha valaki játékra szeretne egy ilyen gépet, annak nem ajánlanám.

Összességében nagyon elégedett vagyok mind a Surface Go 2-vel, mind a Surface Pro X-el. Nagyon jól optimalizálták a hardvert a szoftverre. Emellett előnye volt a hordozhatóság is, ami még az egyszerű laptopok esetében sem mindig zökkenőmentes. Rendeltetésszerű, basic használatra tökéletes!

Az egyetlen felsorolt hátrány ellenére is megadnám nekik a 10/10 pontot!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

A teszteléshez a Microsoft biztosította az eszközöket.

2017 Kidsnews | All rights reserved