Illik nem illik, hogyan viselkedjünk egy temetésen? – etikett szakértőnk válaszolt


kidsnews (127éves) - 1 éve

Temetésre senki nem megy szívesen, de elérkezik az idő amikor a család úgy gondolja, hogy már elég idősek vagyunk hozzá, hogy mi is elkísérjük utolsó útjára a hozzátartozónkat, ismerősünket, és tiszteletünket, együttérzésünket részvételünket fejezzük ki a gyászolóknak. Előző két interjúnkban a részvétnyilvánításról és a gyászoló ismerőseinkkel szembeni helyes viselkedésről beszélgettünk Kibédi Varga Katalinnal, az etikett iskola vezetőjével. A téma lezárásaként a különböző felekezetek temetkezési szokásairól és a temetések általános illemszabályiról kérdezzük őt. 

Fiatalként először találkozva ilyen eseményekkel a temetések elég szigorú szabályok és előírások szerint zajlanak, milyen alap illemszabályok vannak, amiket feltétlenül ismernünk kell(ene)? 

Aránylag kevés szabály vonatkozik temetési szertartásokra és ezek egy kulturált ember számára könnyen betarthatóak, szinte természetesek.

Azonban, ha hibázunk, az ilyen eseményeken a legkellemetlenebb és a legfeltűnőbb az illetlenségünk. Ráadásul a temetési szertartások vallásonként, kultúránkként is sokfélék lehetnek.

Ezért az első és legfontosabb, hogy mielőtt részt veszünk egy temetésen diszkréten érdeklődjünk, hogy milyen jellegű megemlékezést tervez az elhunyt családja.  Leggyakoribb itthon a polgári, és keresztény szertartás, de könnyen lehetünk hivatalosak zsidó, muzulmán vagy akár buddhista szertarásokra is.

Mennyiben kell másként készülnünk meghívottként ezekre az eltérő szertartásokra?

A polgári és keresztény szertartások esetében fontos ha tudjuk, hogy ma már nem kötelező a fekete ruha viselése, kivéve ha az elhunyt családja kifejezetten így rendelkezik. Egy ilyen temetés esetében a mi megjelenésünknél is  hangsúly a konzervatív, visszafogott megjelenésen van, amellyel kifejezzük tiszteletünket az elhunyt és családja felé.

Nyugodtan választhatunk sötétkéket, barnát vagy szürkét nem szükséges vásárolni fekete ruhákat ezekre az alkalmakra. 

De arra a hölgyek ügyeljenek, hogy válluk és térdük takarva legyen, a praktikum jegyében pedig érdemes lehet a magassarkú cipő viselését átgondolni, mivel temetések estében hosszas álldogálással lehet számolni. Hölgyeknél még fontos kiemelni, hogy a smink, parfüm, ékszerek esetében szintén a visszafogottság a hangsúlyos.

Az uraknak kötelező a sötét öltöny, fehér ing, sötét egyszínű vagy konzervatív mintázatú nyakkendővel és a fényesre pucolt fekete cipő, fekete térdzoknival. Fekete nyakkendőt csak az elhunyt közvetlen hozzátartozói viselnek a szertartásokon.

Zsidó szertartás

A legtöbb zsidó temetésen a férfiak számára kötelező a kippa viselése, a hölgyeknek csak az ortodox szertartáson kell egy sállal eltakarni a hajukat. Az öltözetre a sötét, visszafogott színek a jellemzőek.

Muzulmán szertartás

A cipőnket le kell venni mielőtt belépnénk a mecsetbe. A férfiak ritkán viselnek nyakkendőt, az öltöny legyen sötét színű. A hölgyeknek a fejkendő viselése kötelező. A férfiak és a nők az egész szertartás alatt külön, a részükre kijelölt helyen ülnek.

Buddhista szertartás

A cipőnket itt is le kell vennünk. A fehér a gyász színe, de kizárólag az elhunyt családja viselhet fehéret. A szertartáson résztvevők sötét színű öltözetben jelenjenek meg, a piros szín, mint az öröm színe szigorúan kerülendő. Bár a Buddhista és Hindu temetési szertartások különböznek, a színek nagyon hasonlóak. Az utóbbi esetén is fehér színt kizárólag a gyászoló család viselhet.

A különböző felekezeteknél az előbb már szóba került az eltérő viselkedési szokások ezeken az alkalmakon, milyen egyéb illemszabályokat érdemes elsajátítanunk?

Talán erről nem is kell beszélni, de a viselkedésünkre a visszafogottság legyen a jellemző. A feltűnő viselkedés nem megengedhető ezeken a szomorú alkalmakon.

A szertartás alatt teljesen kerüljük a beszélgetést és egyéb időszak alatt is csak csendesen beszéljünk, diszkréten szóljunk a mellettünk lévőhöz, ha közlendőnk van.

Szükség esetén nyújtsunk segítséget a közelünkben állóknak, ha megrendültek gyászukban. Akár ismeretlenhez is odaléphetünk, hogy segítő kezet nyújtsunk, ha úgy érezzük abban a pillanatban támasza lehetünk. Nem szükséges bármit is mondani, elég, ha diszkréten segítjük őt.

Természetes, hogy a szertartás alatt kapcsoljuk ki/halkítsuk teljesen le telefonjainkat, még a “rezgő mód” sem megengedett.  

Ha a szertartás előtt vagy után telefonálnunk kell, a lehető legtávolabb menjünk a gyászolóktól, halló- és látótávolságon kívülre, ha lehet. De inkább kerüljük a telefonhasználatot, hiszen nem sok minden lehet fontosabb, mint a temetés és a megemlékezés.

Ne készítsünk fotókat, egyszerűen illetlenség. Ha a gyászoló család valamilyen okból kifolyólag meg kívánja örökíteni az eseményt, legyünk megértőek, de mi semmiképpen ne tegyük.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved