Kontaktkutató mobilapp pro és kontra


Tomi (13éves) - 2 hónapja

A koronavírus világjárvány hihetetlen gyorsasággal robbant be a hétköznapjainkba, eltiporva a mindennapjaink szokásos menetét. A járvány miatt kellett megszakítani a szokásos hús-vér kapcsolatokat és az offline-oktatást, a megbetegedés esélyeinek csökkentése érdekében. Most azonban újra iskolába járunk, kitéve magunkat annak a veszélynek, amitől elvileg meg akartuk magunkat kímélni, a maszk, sűrű kézfertőtlenítés/kesztyű-viselés, na meg persze a felelősségteljes, óvakodó magatartás mellett nem sokat tehetünk a saját védelmünk érdekében, kivéve a kontaktkövető megoldások használatát.

Azonban az ilyen megoldások, köztük a hazai VírusRadar használata is rendkívül körülményes és sokszor értelmetlenül bonyolult fordulatokat vesz az app használata. Adatvédelmi szempontból is rengeteg kockázatot hordoz magában egy ilyen app – mi pedig mai cikkünkbe az előbb említett kockázatokat és az app előnyeit fogjuk kivesézni itt a kidsnews.hu-n.

Természetesen a kontaktkövető appok, és API-k (alkalmazásprogramozási kezdőcsomagok, alapszettek) csak a járvány megelőzéséért lettek kitalálva, használatuk többnyire egyszerű. Amikor elindulunk otthonról, elindítjuk az alkalmazást és a telefon Bluetooth-on keresztül folyamatosan keresi az appot használó készülékeket a közelben. Amint párt talál, megbecsüli a távolságot és amennyiben a másik készülék használója potenciálisan fertőzött, az app figyelmeztet, miután elküldtük az offline gyűjtött adatokat és azok feldolgozásra kerültek. A NextSense által fejlesztett appot jelenleg a KIFÜ üzemelteti, de más országban is használják.

Nos, említenem sem kell, de az app hihetetlenül gyorsan meríti az akksit, ha a készülék nem támogatja a Bluetooth Low Energy szabványt (ez az újabb eszközöknél jellemző). Ráadásul, az adatvédelmi aggályokról még nem is beszéltünk. Miután legtöbben hallottunk már a Nemzeti Konzultációs adatokkal történtekről, jogosan félhet az ember, hogy hová kerülhetnek az adatai.

Ám a Google-t és az Apple-t sem kell félteni, akik hasonló megoldásokat próbálnak együttesen kifejleszteni, hiszen ők is (inkább előbbi) messzeföldön híresek az adateladásaikról.

Az információkat elmondásuk szerint biztonságosan kezelik, a GDPR-nak megfelelően és a Bluetooth-logon (Bluetooth használati naplón) és a telefonszámon kívül semmit nem tárolnak, azonban ettől függetlenül a KIFÜ is csak egy magáncég, amely az állam feladatát megbízással látja el.

Azonban bizonyára nem egyedül hallottam már olyan sztorit, hogy valaki idegen eszközről fogadott el fájlküldeményt Bluetoothon/AirDropon keresztül, amely – mondanom sem kell – vírust rejtett magában. Ennek jelen állapotban sokkal nagyobb az esélye, hiszen a sokszor hónapokig kikapcsolt állapotban pihenő Bluetooth funkció egy ilyen app használatával folyamatosan működik és egy kisebb sebezhetőséget felfedező rosszakaró máris a telefonunkban turkál.

Szintén negatívum, hogy az iPhone felhasználók (így jómagam is) kényelmetlen helyzetbe kerültek, mert az app nem tud a háttérben futni, így bekapcsolt kijelzővel kell kimozdulnunk otthonról.

Összefoglalásként én nem írnék semmit, azt hiszem, a legjobb, ha mindenki eldönti maga, megéri-e neki használni egy kontaktkövető appot. Fel kell mérni az érveket és az ellenérveket és azalapján eldönteni, érdemes-e használni egy kontaktkövető appot.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved