Koronavírus – Még mielőtt begolyózol


Csata Emma (16éves) - 12 hónapja

Koronavírus. Rengeteg új helyzetbe kerültünk bele, megannyi bizonytalan pillanat között. A sok álhír és kétes információ erdelyében tengődve megtapasztalhattuk azt az elszomorító tehetetlenséget és kilátástalanságot, amit még talán sosem. Megláttuk dolgok pozitív és negatív oldalát is. Rájöttünk, hogy az otthon egy jó hely, de néha lehet nyomasztó is.

Hiányzott a friss levegő, egy nagy séta, még akkor is ha előtte szinte sosem éltünk a lehetőséggel.

Ott voltunk a 4 fal között, és a szabadságunk lekorlátozódott, de mivel egy nemes ügyért tettük ezért nem is kell beszélni róla…

Biztos, hogy nem kell? Nem kéne megosztani az érzéseinket, a tapasztalatainkat, a tippjeinket és trükkjeinket amivel a karantént átvészeltük? Nem volna hasznos megmutatni egymásnak, hogy mindenkinek voltak félelmei és aggályai? De igen, igen, és igen.

Be kell látnunk, hogy attól, hogy valamiről nem beszélünk az attól még probléma, attól még jelen van az életünkben. Ha a szőnyeg alá söpörjük, nem oldódik meg. Arról nem is beszélve, hogy itt a második hullám és azt lehet sok helyen hallani, hogy ismét várhatóak még további szigorítások.

De még mielőtt sírva ülnénk be egy sötét sarokba, és döntenénk úgy, hogy mi ezt nem bírjuk ki, nem akarunk szembenézni vele, vessünk egy pillantás arra a pár pontra, amiket a sajátmagam és mások tapasztalatai inspiráltak:

  • Nem vagy egyedül! – pontosan. Hiszen ez egy globális méretű probléma, rajtad kívül rengetegen élhettek át hasonló dolgokat. Nézz szét az interneten, olvass, keress YouTube – on olyan videókat amik ezzel a témával foglalkoznak.
  • Írd le! – ez is egy jó módja lehet annak hogy feldolgozd az érzelmeidet, aggodalmaidat.
  • Több, hiteles és megbízható forrásból tájékozódj! – így több különböző véleményt láthatsz és saját magad is kialakíthatod a gondolataidat, esetleg rendet tehetsz közöttük.
  • Beszélj róla! – szülőkkel, barátokkal, ismerősökkel, hogy más perspektívából is láthasd az eseményeket.
  • Ne félj kérdezni! – mert rossz kérdés nem létezik.
  • Hallgass meg másokat! – légy nyitott.
  • Csinálj olyan dolgokat amiket szeretsz! – hiszen mi más tudná jobban az emberben tartani a lelkét ennél.
  • Foglalkozz a szeretteiddel! – fontos hogy emocionálisan is feltöltődj.

Azt hiszem ezek a legfontosabbak, legalábbis nekem ezek segítettek abban, hogy jobban megértsem vagy toleráljam a körülöttem történő eseményeket. De a két talán legelhanyagolhatatlanabb dolog: az az empátia és a türelem. Amellett, hogy vigyázunk saját lelki egészségünkre, amellett figyeljünk másokra is, hiszen van aki nem szeret az őt nyomasztó dolgokról beszélni vagy csak máshogy dolgozza fel a körülötte történő eseményeket.

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved