Különleges Geoffroy- macska született a Nyíregyházi Állatparkban


kidsnews (127éves) - 4 hete

Igazi ritkaság, Geoffroy- macska (Leopardus geoffroyi) született a Nyíregyházi Állatparkban, a 45-75 centiméter hosszú, 3-8 kilogrammos ragadozó Bolívia, Brazília, Argentína, Paraguay, Uruguay és Chile területén él elsősorban erdőkben és bozótosokban, de megtalálható a 3300 méter feletti hegyekben is, ezért a helyi lakosság a „hegyek macskájának” nevezi.

Különleges mintázatú bundája miatt élőhelyén erősen fenyegetett, mivel prémje az állatkereskedelemben nagyon kedvelt, valamint drasztikusan csökkenő élőhelye is nehezíti az állomány fennmaradását. Bundájának színe és rajzolata élőhelyenként eltérő:

a távoli földrész déli részén élő faj ezüstszürke színű, foltjai rózsaformájúak, míg az északon élők bundájának alapszíne okkersárga, sok kicsi kerek fekete folttal, de előfordulnak teljesen sötét szőrzetű példányok is.

Foltos bundája alkonyatkor vadászva  beleolvad a környezetbe, így könnyedén becserkészi zsákmányát, melyek elsősorban madarakból és kisebb emlősökből áll.  Kitűnő úszó, így a természetben előszeretettel halászik is.

A házimacskától eltérően sokkal lassabban fejlődik és akár 18-20 évig is él.

Az éjszaka aktív macskafélét most először sikerült lencsevégre kapni kicsinyével az állatpark fotósának, akit a szerencsésebb látogatók már megleshetnek a Nyíregyházi Állatpark Trópusi házában.

A park fontos küldetésének tartja a természetben veszélyben lévő állatok bemutatását és tenyésztését. A ritka faj egyedeiből az egész világon zárt tartási körülmények között mindösszesen 75 él az Európai Fajmegőrzési program keretében érkeztek Nyíregyházára.  A szülők 12 éves cseh állatkertben született hím egyede 2014-ben érkezett Nyíregyházára, míg 11 éves német párja 2017-ben került a SóstóZoo-ba.  

A faj elsősorban éjszaka aktív s a párzási időszakot kivéve magányos életmódot folytat, így a kifutórendszer is ennek megfelelően lett kialakítva.

A külső kifutókban dzsungelszerű burjánzó növények segítik a rejtőzködését az állatoknak, míg a belsőben a szűrt fény, a búvóhelyek és a sok mászófelület. A világra jött nőstény kölyköt eddig anyja rejtette, de a héten már a szerencsésebb látogatók megtekinthetik ahogy kifutójával ismerkedik.  A kis állat 8-10 hetes koráig jórészt anyatejjel táplálkozik még, de fokozatosan áll át a ragadozókra jellemző nyershús fogyasztására. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Nyíregyházi Állatpark

2017 Kidsnews | All rights reserved