Mire elég a modern orvostudomány?


Kermit (17éves) - 1 éve

Ópioidfüggőség, amely csak az egyesült Államokban évente 52 ezer ember életét követeli az ötven év alatti lakosság körében. Elhízás, alkoholizmus és depresszió. A tízen és huszonévesek plasztikai sebészeti beavatkozásai, amelyekkel a közösségi médiában filterezett alternatív valóságot próbálják a valódi élteben megvalósítani az egyik oldalon. Míg a másik oldalon a cikk írásakor 25 223 730 Covid-19 fertőzött 846 405 elhunyt a világon, teljes gazdasági visszaesés és tanácstalan szakértők, akik évek múlva ígérik a biztonságos ellenszert.

Mindeközben Afrikában 15–49 éves korosztályon belüli HIV/AIDS-fertőzöttek aránya a legmagasabb a Földön, Botswanában, Lesothóban és Szváziföldön a fent említett korú népesség több mint ötöde fertőzött.

A 2013-ban megjelenő Ebola járványnak a hivatalos adatok alapján több mint 10 000 halálosáldozata volt Afrika belső területein. A WHO becslései szerint a bolygó maláriás fertőzései is lényegében a Szaharától délre eső területeken következnek be.

Az első bekezdésben felsorolt tények alapján felmerül a kérdés, valójában mire elég és miről szól a modern orvostudomány, amely a nyugati társadalmakban egyre több anyagi terhet ró az államra és az államot fenntartó lakosokra, míg a pénz szűkében lévő területeken, még a mai ismeretink alapján is simán gyógyítható betegségek is ezrek életét követelik.

Az olyan új szereplő pedig mint a, SARS vagy a COVID – 19 röpke fél év alatt zúzzák apróra társadalmunk gazdasági alapjait és ezzel együtt hitünket is az orvostudományban, legalábbis annak tudásában.

Az orvosi és kutatói szakmán belül is erős kételyek fogalmazódnak meg a friss kutatási eredmények alkalmazhatóságát illetően és a gyógyszeripar kutatás-fejlesztési befektetéseinek megtérülési rátájai sem biztatók a befektetők számára, a hétköznapi egészségügyi ellátása világszinten omlik össze kártyavárként. A vírus komolyabb berobbanáskor az egészségügyi ellátás forráshiánya pedig világjelenség.

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik a Scolar kiadó, Még mindig jótékony az orvoslás? című könyve, amelyben átfogó képet kaphatunk napjaink egészségügyi rendszerének állapotáról az egész világban.

A könyv priorizálva rendezi gyógyszeripari cégek szerepét, a társadalmi problémákat, amelyek gúzsba kötik a tudományt, miközben átfogó képet kaphatunk az emberiség egyik legnagyobb problémájáról.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.

Támogatott tartalom


Forrás:

Támogatott tartalom

2017 Kidsnews | All rights reserved