Napfény vs. szolárium: hogyan pótolható a D-vitamin?


kidsnews (127éves) - 3 hete

Életünk legnagyobb részét a természettől eltávolodva, zárt épületekben töltjük. Szervezetünk ki van éhezve a fényre, és mint ismert, az UV-fény pozitív hatással van számos élettani folyamatra, kezdve a D-vitamin termeléstől az emberek hangulatának, közérzetének javításáig.

A legjobb természetes UV-fény forrás a Nap, azonban a napozás során is körültekintően kell eljárni.

Sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy az egész heti munka, bezártság után a hétvégét vagy a szabadságot kihasználva „kiszabadulnak” a természetbe és fehér bőrrel akár órákat töltenek el a napon, sokszor még a fényvédő készítmények használatáról is elfeledkezve.

„A bőr ilyen hirtelen és nagy mennyiségű UV dozírozáshoz nincs hozzászokva, ezért hirtelen egy olyan sokkhatás éri, amivel a pozitív élettani hatásokat nem sikerül elérni, ellenben komoly károsodás érheti a bőrt. Felmerül a bőrbetegségek kockázata, az idő előtti bőröregedés, ráncosodás, illetve a kiszáradás, repedezés lehetősége” – tudtuk meg Klein Pétertől, a KiwiSun alapítójától.

Hozzátette, hogy a szolárium használat ugyan nem tudja pótolni a szabadban töltött időt, a természetes napfényt, de ez egyben előnyt is jelent abból a szempontból, hogy egész évben, év- és napszaktól függetlenül ugyanaz az UV-fény dózis éri a barnaságra vágyókat.

A hatósági előírások szigorúan meghatározzák a szoláriumok által kibocsátott UV-fény maximális erősségét. Ezért bőrtípustól függően mindenki részére egyedi, biztonságos napozási idő alkalmazható.

A nyár véget értével újra felmerül a kérdés, hogy a mesterséges kémiai készítményeken, táplálékkiegészítőkön kívül, hogyan pótolható a D-vitamin hiánya. Habár a probléma ezen készítményekkel orvosolható, a legtermészetesebb megoldás az volna, ha a szervezet maga állítaná elő az optimális működéséhez elengedhetetlen vegyületet, akár a napfény vagy a szoláriumozás generálta.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved